Het wordt gezien als een symbolische stap, vooral om de inwoners hoop te geven: de Europese Commissie wil Bosnië-Herzegovina het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie verlenen. Dat betekent niet dat EU-lidmaatschap dichtbij is.
Bosnië is al heel lang 'potentieel kandidaat-lid'. De afgelopen jaren werd telkens benadrukt dat het land eerst aan tal van veel eisen moest voldoen om de kandidaat-status te verdienen.
Niet in armen Rusland drijven
Nu Oekraïne en Moldavië kort geleden die status wel hebben gekregen, is het zaak teleurstelling en verbittering in Bosnië te voorkomen, is de gedachte. Al was het maar om het land niet in de armen van Rusland of China te drijven. Een gebaar dus om aan Bosnië te laten zien dat de EU hen niet vergeten is.
Eurocommissaris Olivér Várhelyi (Uitbreiding) roept de leiders van Bosnië-Herzegovina, waar begin deze maand verkiezingen werden gehouden maar nog geen regering is gevormd, op om de beoogde integratie in de Europese Unie te versnellen.
Kans grijpen
"We verwachten dat de leiders deze kans volop aangrijpen", zei hij bij de presentatie van het aanbevelingsrapport. Het land moet zo snel mogelijk hervormingen in het gerechtelijk en grondwettelijke systeem doorvoeren en de corruptie aanpakken.
Dergelijke eisen gelden overigens ook voor Oekraïne en Moldavië. Ook daar zal het nog wel even duren voordat het lidmaatschap in beeld komt:

Nederland loopt vanouds niet voorop om nieuwe leden tot de unie toe te laten en hamert steeds op strenge voorwaarden. Ook met de kandidaat-status is Nederland niet scheutig. Het vreesde altijd dat de EU zich op den duur verplicht zou kunnen voelen een aspirant-lid toe te laten, ook al is dat land daar strikt genomen nog niet klaar voor.
Nadien huiswerk
Toch spraken de EU-landen, ook Nederland, in juni al af dat Bosnië het stempel van kandidaat-lid alvast zou kunnen krijgen. Mits het nadien maar zijn resterende huiswerk maakt. Pas als dat ook af is, zou het aan de echte voorbereidingen op het werkelijke EU-lidmaatschap kunnen beginnen, legde premier Mark Rutte destijds uit. Die werkwijze gebruikt Brussel ook voor bijvoorbeeld Oekraïne.
'Wind van verandering'
"Een wind van verandering blaast weer door Europa en we moeten dit momentum grijpen", zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen op een bijeenkomst van EU-ambassadeurs. "De Westelijke Balkan hoort bij onze familie."
EU-buitenlandchef Josep Borrell hoopt met het gebaar een 'positieve dynamiek' te brengen in het vastgelopen overleg met Bosnië. Hij maakt zich al langer zorgen over de wankele vrede in het Balkanland, dat nog altijd scherp verdeeld is tussen Servische, Kroatische en Bosniakken.
