Ga naar de inhoud
Gezalfd, gezegend en ingewijd

Buckingham Palace: koning Charles III gekroond op 6 mei volgend jaar

Prins Charles op de begrafenis van zijn moeder, Queen Elizabeth. Beeld © ANP

De Britse koning Charles III wordt volgend jaar, op 6 mei, officieel gekroond. Dat heeft Buckingham Palace zojuist bekendgemaakt.

Buckingham Palace laat in een officiële verklaring weten 'verheugd' te zijn om de kroning van 'Zijne Majesteit de Koning' aan te kondigen. De kroningsceremonie zal plaatsvinden in Westminster Abbey, Londen, waar vorige maand de staatsbegrafenis van zijn moeder, Queen Elizabeth, werd gehouden. Die begrafenis was groots en over de hele wereld te volgen: Elizabeth was sinds februari 1952 staatshoofd van Groot-Brittannië. Nu is het aan haar zoon die rol te vervullen. 

Het Britse koningshuis hield zich tot nu toe stil over de datum van de aankomende kroning. Vorige week schreef persbureau Bloomberg nog dat de kroning 'vrijwel zeker' 3 juni volgend jaar zou plaatsvinden. Maar die informatie was dus foutief.  

Gezalfd

De kroningsceremonie die Charles III officieel koning maakt, zal worden geleid door de aartsbisschop van Canterbury. Nadere details zullen nog bekend worden gemaakt, maar het is al wel bekend dat de vorst volgens traditie zal worden 'gezalfd, gezegend en ingewijd', zo laat het koningshuis weten. 

De
Lees ook:
De historische begrafenis van Queen Elizabeth

Charles, die meer dan zeventig jaar als prins door het leven ging, krijgt tijdens de kroning dan, zo wordt verwacht, de kroon van Sint Edward op zijn hoofd. Die weegt meer dan 2,3 kilo en is voornamelijk vervaardigd uit goud en een heleboel edelstenen. De kroon werd al eens ingezet voor een Engelse koning Charles: het ging toen om Charles II in 1661.

De kroningsceremonie wordt, zo werd eerder al bekend, naar verwachting bescheidener dan de plechtigheden in 1953, toen meer dan 8000 gasten uit de hele wereld naar Westminster Abbey in Londen kwamen voor de kroning van Elizabeth. Veiligheidsvoorschriften van nu laten niet eens zo veel mensen meer toe in het historische gebouw. 

Sinds 1066

Ceremonies van het koningshuis worden al sinds 1066 geleid door de aartsbisschop van Canterbury en vinden sinds dat jaartal ook plaats in Westminster Abbey. Na het overlijden van Elizabeth maakten we een portret van Charles, die bijna zijn leven lang kroonprins is geweest. Bekijk de video hier:

Bijna een leven lang kroonprins: dit is koning Charles III

01:57
Bijna een leven lang kroonprins: dit is koning Charles III