Ga naar de inhoud
Nog dit jaar

Duitse overheid betaalt één gasrekening om huishoudens te compenseren

Een thermostaat in een huis in het Duitse Dortmund, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

De Duitse regering heeft de plannen gepresenteerd waarmee het huishoudens en bedrijven de winter door wil helpen. Nog dit jaar krijgt iedereen een eenmalige betaling die gelijk staat aan de kosten van één maand gasgebruik. Een prijsplafond komt er vanaf volgend jaar maart.

Het noodpakket om consumenten, kleine en middelgrote bedrijven te helpen gaat de Duitse regering al met al zo'n 96 miljard euro kosten. Duitsland sluit extra leningen af om de noodsteun te kunnen verlenen.

Energieverbruik fors verminderen

De kosten voor het plan komen uit een pakket van 200 miljard euro. De regering van bondskanselier Olaf Scholz kondigde dat vorige maand al aan.

Volgens Berlijn moet het energieverbruik met 20 procent worden verminderd om de winter en de jaren daarna zonder rantsoenering door te komen.

0,12 euro per kilowattuur

Vanaf maart 2023 tot eind april 2024 stelt de Duitse regering een prijsplafond in. Huishoudens betalen dan nog maar 0,12 euro per kilowattuur voor de eerste 80 procent van het gasverbruik van het vorig jaar.

Energie
Lees ook:
Energie besparen: Finnen minder naar de sauna en anders pasta koken in Italië

De Duitse industrie zou van 1 januari 2023 tot eind april 2024 0,07 euro per kilowattuur betalen voor de eerste 70 procent van het verbruik van vorig jaar.

Speciaal fonds 

Het geld komt van nieuwe leningen uit het zogenoemde Economisch Stabilisatiefonds (ESF). Dat werd oorspronkelijk in 2020 ingevoerd om de luchtvaartmaatschappij Lufthansa tijdens de coronapandemie te redden.

Compensatie en prijsplafond in Nederland

In Nederland geldt vanaf 1 januari een prijsplafond tot een bepaalde hoeveelheid. Het gaat om 1,45 euro per kubieke meter gas en van 0,40 euro per kilowattuur (kWh).

Dat scheelt je flink in je portemonnee. Het verschil tussen de prijs die je energieleverancier rekent en het prijsplafond, betaalt de overheid aan energiebedrijven.

Om ervoor te zorgen dat huishoudens door de torenhoge energieprijzen niet nu al in de financiële problemen komen, krijgen Nederlandse huishoudens in november en december 190 euro terug op de energierekening.

Duitse economie onder druk

De Duitse inflatie bereikte vorige maand met 10,9 procent het hoogste niveau in meer dan een kwarteeuw. De prijsstijgingen zijn vooral het gevolg van de hogere energiekosten. De oplopende energieprijzen zorgen voor extra druk op Scholz om de kosten van levensonderhoud aan te pakken. Duitsland is de grootste economie van Europa.

De Duitse plannen kregen de afgelopen weken ook de nodige kritiek, vooral omdat armere EU-leden niet dezelfde slagkracht als de Duitsers hebben. 

Hoe
Lees ook:
Hoe voorkomen we dat energiebedrijven binnenlopen door prijsplafond?