Ga naar de inhoud
'Harde realiteit'

'Spanning voelbaar' in Kiev, Oekraïners schuilen voor raketaanvallen

Mensen schuilen in de metro in Kiev. Beeld © EPA

De nieuwe reeks raketaanvallen van Rusland zorgt voor een gespannen sfeer in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het openbare leven ligt stil, vertelt correspondent Jeroen Akkermans die in de stad is. "Veel mensen wachten ondergronds de ontwikkelingen af."

Jeroen Akkermans was net aangekomen om verslag te doen voor RTL Nieuws, toen de stad bestookt werd. "Ik was vanochtend op het station, waar net in de buurt vijf explosies geweest waren. Mijn compagnon die me ophaalde vertelde dat door de luchtdrukverplaatsing mensen op de grond werden gedrukt."

Ruiten sneuvelden, maar voor zover bekend raakte niemand op die plek gewond. "Maar de schrik slaat je om het hart. Het gaat in de hoofden van mensen zitten. Je ziet ook dat mensen massaal gaan schuilen, bijvoorbeeld in trein- of metrostations of parkeergarages. En mensen bellen elkaar om te vragen of ze er goed doorheen zijn gekomen."

Op druk tijdstip

"Het is te zot voor woorden", vervolgt hij. "Mensen willen gewoon in vrede met elkaar leven, maar dit is de harde realiteit. De Russen torpedeerden zelfs een voetgangersbrug. Dat geeft aan: niks is meer heilig. Maar de vraag is echt: wat willen ze hiermee bereiken?"

Bekijk ook: Aanval op populaire voetgangersbrug

00:30
In Kiev is een voetgangersbrug opgeblazen; een voetganger is aan de dood ontsnapt, zo is op de beelden te zien.

De reeks aanvallen begon op het moment van de ochtendspits in Kiev. "Juist op het tijdstip dat er veel mensen op straat zijn. Mensen waanden zich de laatste weken, of zelfs maanden, veilig in Kiev. Ik heb dat zelf ook ervaren. De stad stond ondanks dat het oorlogstijd is, al weer vol files. En dan gebeurt er dit", zegt Akkermans. "Het is stil op straat, maar opvallend genoeg rijden de treinen wel door."

Wie ook aan het schuilen is, is de Nederlander Leen Breedveld. Hij is voorzitter van de stichting Christian Children Relief, die noodhulp biedt aan Oekraïners. Vandaag zit hij in een schuilkelder van een christelijke basisschool in de stad Zjytomyr in het noorden van Oekraïne. "Ik ben vorige week naar de stad gekomen om mensen te spreken. Nu ben ik aan het schuilen samen met zo'n 300 kinderen, leerkrachten en een directeur die aan het huilen is."

Net naar school gebracht

Volgens Breedveld ging het luchtalarm af vlak nadat ouders hun kinderen hadden weggebracht. "Het is een dramatische toestand. Waarschijnlijk hebben explosies infrastructuur geraakt, want er was ineens geen elektriciteit meer."

Er is een aggregaat opgestart, zodat er licht aangezet kon worden. "Het is hier ingericht als een soort noodlokaal, er staan tafels en stoeltjes voor de kinderen die zo goed mogelijk doorgaan met schoolwerk. Volwassenen staan bij de uitgang om frisse lucht in te ademen. Het is een bizarre situatie."