Ga naar de inhoud
'Klik niet op het linkje!'

Ransomware-crimineel zegt sorry tegen duizenden Nederlandse slachtoffers

Eveline Cismaru in 2022. Beeld © Videoland

Een beruchte cybercrimineel die de computers van duizenden Nederlanders gijzelde en losgeld eiste, biedt nu haar excuses aan. Ze vertelt voor het eerst haar verhaal in de documentaire 'Ik weet je wachtwoord' van RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan.

De Roemeense Eveline Cismaru maakte deel uit van een ransomwarebende die tussen 2014 en 2016 duizenden computers infecteerden. De ransomware zat verstopt in e-mailtjes die afkomstig leken van KPN.

Niet betaalde factuur

Als je op het linkje klikte en het bestand - dat een niet betaalde factuur zou zijn - opende, werd de computer op slot gezet met de ransomware CTB Locker. De criminelen vroegen 700 dollar losgeld om weer toegang te krijgen tot je bestanden. 

Door de ransomware raakten veel Nederlanders hun belangrijke bestanden en foto's kwijt en konden ze hun computer niet meer gebruiken. 

Cismaru belandde in de bende via haar toenmalige vriend: "Daardoor wist ik veel van cybercrime, want hij zat al langer in deze wereld. Ransomware was toen echt populair aan het worden. Ik was de enige vrouw in deze wereld en alle mannen wilden me maar al te graag helpen. Dat vond ik wel prima."

De aanvallen begonnen allemaal via e-mail. Cismaru gebruikte een programma om een heleboel e-mails tegelijk te versturen en zorgde ervoor dat de ransomware bij zoveel mogelijk mensen in hun inbox kwam: "Het is heel makkelijk om een computer te infecteren. Het heeft maar één muisklik nodig." 

200 bitcoin

In een paar jaar tijd verdienden Cismaru en de andere leden van de bende zo'n 200 bitcoins met de ransomware. Het geld werd besteed aan 'domme dingen', legt ze uit: "We kochten er auto's en kleding van en gingen vaak op vakantie."

Aan alle Nederlandse slachtoffers biedt ze nu, jaren later, haar excuses aan. "Sorry mensen", zegt ze ietwat lachend. Om daar gelijk aan toe te voegen: "Voor de volgende keer: gebruik sterkere wachtwoorden, deel je privégegevens niet en klik niet op het linkje!"

Cismaru is te zien in onderstaande trailer (tekst gaat door onder video)

Nieuwe docuserie Ik Weet Je Wachtwoord bij Videoland

01:00

Cismaru gijzelde niet alleen Nederlandse computers. Ze zat ook achter de aanval op de beveiligingscamera's in Washington. Deze camera's werden in 2017, net voor de inauguratie van toenmalig president Donald Trump, gegijzeld. De aanval leidde tot paniek in Washington en bij de FBI.

Omdat de vrouw een aantal keer met haar eigen e-mail inlogde op de gehackte computers, kon ze eenvoudig worden opgespoord door de Nederlandse politie. Ook twee andere Roemeense cybercriminelen werden in dat jaar opgepakt. 

Anderhalf jaar cel

Cismaru verleende volledige medewerking aan het onderzoek en kreeg daardoor een veel lagere straf (anderhalf jaar cel) dan andere leden van de groep.

Ze is inmiddels weer een paar jaar vrij, woont in Londen en heeft haar eigen bedrijf in marketing en sociale media. Naar eigen zeggen heeft ze haar leven gebeterd en houdt ze zich niet meer bezig met cybercriminele activiteiten.

De driedelige docuserie Ik weet je wachtwoord is vanaf woensdag 12 oktober in zijn geheel te zien op Videoland, met afleveringen over het dark web, ransomware en online shaming.