Ga naar de inhoud
Nieuw model raket

Noord-Koreaanse raket over Japan was 'nucleaire oefening', zegt Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een tv-interview. Beeld © ANP / AFP

De Noord-Koreaanse raket die vorige week over Japan vloog, was onderdeel van een 'nucleaire oefening'. Dat heeft Kim Jong-un in een tv-interview gezegd. De Noord-Koreaanse leider wil met de oefening 'een sterkere en duidelijkere waarschuwing aan vijanden' geven.

In de afgelopen weken heeft Noord-Korea zeven ballistische raketten afgevuurd. Al deze lanceringen waren volgens leider Kim Jong-un onderdeel van een 'tactische nucleaire oefening'. Zonder daadwerkelijk met een kernkop te oefenen, werd dit dus wel gesimuleerd. Kim hield hier toezicht op en had de leiding erover, melden Noord-Koreaanse staatsmedia. 

'Niet onderhandelen'

De Noord-Koreaanse leider beloofde de militaire operaties van het land in de toekomst te 'versterken'. Ook zei hij niet te willen onderhandelen met de vijand. De raket die over Japan vloog was een 'nieuw model', zegt Kim. 

Noord-Korea
Lees ook:
Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af als 'vergeldingsmaatregel'

Buurstaten Zuid-Korea en Japan hebben de testen scherp veroordeeld, net als de Verenigde Staten. De drie landen hebben onder meer gereageerd met eigen rakettesten en legeroefeningen in de lucht.

Nog in oorlog

Noord- en Zuid-Korea zijn feitelijk nog in oorlog met elkaar. Dat komt doordat de Koreaanse Oorlog van de vorige eeuw eindigde met een wapenstilstand en niet met een vredesakkoord. Het regime van Kim zorgde de afgelopen jaren voor veel internationale onrust door kernproeven uit te voeren en raketten te testen.

Bekijk ook: Noord-Koreaanse raket over Japan, gaat dit escaleren?

02:42
We stelden Noord-Korea-expert Casper van der Veen een aantal vragen over de lancering.