Ga naar de inhoud
Nederlanders in problemen

Helft tankstations Noord-Frankrijk zit zonder benzine: 'Een crisis'

Lange rijen bij tankstations in Frankrijk, hier in Parijs. Beeld © ANP / Zuma

Wie in het noorden van Frankrijk wil tanken, moet geduldig zijn én geluk hebben. In Parijs kampt bijna de helft (44,9 procent) van alle tankstations met een benzinetekort, in de noordelijke regio Hauts-de-France staat zelfs 54,8 procent van de pompstations droog. Lange rijen auto's verzamelden zich dit weekend voor de tankstations die nog wel open waren. "Het loopt snel leeg, want mensen zijn bang."

De Franse krant Le Figaro nam gisteren een kijkje bij tankstations in het noorden van Frankrijk, in de buurt van Lille. Automobilisten stonden daar meer dan twee uur in de file in de hoop de tank te kunnen vullen. "Het is een moeilijke situatie, ik heb nog voor slechts 45 kilometer brandstof", zegt een automobilist tegen de krant.

Miljardenwinsten

De problemen aan de pomp zijn ontstaan vanwege stakingen bij de Franse olie- en gasbedrijven Exxon Mobil en TotalEnergies, die nu al bijna twee weken duren. Daardoor is de totale hoeveelheid benzine die de Franse raffinaderijen produceren met meer dan 60 procent gedaald. In Normandië is de grootste raffinaderij van het land volledig geblokkeerd.  

De medewerkers staken omdat zij per direct een loonsverhoging van 10 procent willen. Door de gestegen energieprijzen maken de bedrijven enorme winsten. TotalEnergies heeft door die winst naar schatting 8 miljard euro aan dividenden aan investeerders uit kunnen keren. Het personeel wil hier een graantje van meepikken.

Gisteren beloofde TotalEnergies dat er nog deze maand over de lonen onderhandeld wordt, terwijl dat eigenlijk pas later zou gebeuren. Het bedrijf vraagt de vakbonden wel met de stakingen te stoppen 'zodat we het Franse volk kunnen bevoorraden'.

Strategische reserves

De Franse premier Élisabeth Borne vertelde gisteren aan Le Monde dat Frankrijk strategische reserves in gaat zetten om de problemen aan de pomp te verminderen. Daardoor zou de situatie deze week 'moeten verbeteren', zegt Borne. De premier belooft 20 procent meer benzine te laten leveren om de tankstations weer bij te vullen

Een woordvoerder van het ministerie van Energietransitie zei gisteravond dat 'er zeker sprake is van een crisis'. Een op de vijf benzinestations in Frankrijk kampt met tekorten. "Deze blokkade moet stoppen, want het zijn de Fransen die nu gestraft worden", zegt de woordvoerder tegen Le Monde.

Steekpartij bij tankstation

In de regio Haute-Savoie, in het zuidoosten van Frankrijk, zou een gespannen situatie bij een tankstation al tot een steekpartij hebben geleid. Een man van een jaar of dertig zou volgens Franse media zijn neergestoken door een andere bestuurder toen hij niet op zijn beurt wachtte bij een benzinestation. Hij zou met meerdere steekwonden naar het ziekenhuis zijn gebracht.  

Ook Nederlanders zonder brandstof

Ook tientallen Nederlandse automobilisten zijn dit weekend in Frankrijk stil komen te staan met een lege tank, meldt de ANWB. Sinds vrijdag kwamen hulpvragen van Nederlanders vooral uit het noorden van Frankrijk en langs de Route du Soleil.

De ANWB adviseert automobilisten die naar Frankrijk gaan om met een volle tank de grens over te steken. Verder waarschuwt de ANWB dat mensen met pech vanwege de brandstofschaarste niet altijd geholpen kunnen worden. "Depanneurs worden op dit moment enkel ingezet bij onveilige situaties langs de snelwegen."