Ga naar de inhoud
Poetin beschuldigt Oekraïne

Werd de Krimbrug met een geheim wapen opgeblazen? En wie deed het eigenlijk?

Werd de brug opgeblazen door een geheim vaartuig? Beeld © ANP

De explosie op - of toch ónder? - de Krimbrug is het werk van de Oekraïense geheime dienst. Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin. De Oekraïense president Volodimir Zelenski doet er in Kiev vooralsnog het zwijgen toe. Maar minstens zo interessant als de vraag wíe de explosie veroorzaakte, is de vraag wát daarvoor zorgde.

Rusland aarzelde niet lang, nadat de beelden van de explosie op zaterdagochtend waren bekeken: dit moest het werk zijn van Oekraïne. Op de beelden is een vrachtwagen te zien, die een bom vervoerd moest hebben. Het zou gaan om een vrachtwagen uit de Russische stad Krasnodar, een uurtje rijden van de brug. Volgens Russen behoort die toe aan een 25-jarige man uit die stad, Samir Yusubov, maar de bestuurder zou een ouder familielid zijn geweest, genaamd Makhir Yusubov.

Was het de vrachtwagen?

Oekraïne is een geloofwaardige 'verdachte'. De brug is immers een prestigeproject van Rusland, dat hem aanlegde als enige verbinding van Rusland naar de Krim, het schiereiland dat bij Oekraïne hoort, maar dat Rusland in 2014 annexeerde. En nu de landen in een harde oorlog verwikkeld zijn, heeft Kiev alle reden hem te willen vernietigen. De brug is bovendien een belangrijk ader voor de toevoer van Russisch oorlogstuig.

Echter, er zijn aanwijzingen voor de theorie dat de vrachtwagen helemaal niets met de explosie te maken had. De vuurbal lijkt meer áchter de vrachtwagen te ontstaan dan erin. Op Twitter is inmiddels een levendige discussie hierover op gang gekomen.

Ook gaan er beelden rond waarop er luttele momenten voor de explosie een vaartuig onder de brug lijkt op te doemen:

Een Britse militair die wordt opgevoerd als 'expert in explosieven', zegt tegen de BBC: "Ik heb veel geïmproviseerde explosieven gezien die door grote voertuigen vervoerd werden, maar daar lijkt dit geval niet op."

Hij vindt een grote ontploffing onder de brug veel waarschijnlijker. De explosieve lading zou dan vervoerd moeten zijn met een soort varende drone. "Bruggen zijn ontworpen om druk van boven te weerstaan, maar niet om druk van onder op te kunnen vangen."

Explosie
Lees ook:
Explosie op Krimbrug lijkt aanval Oekraïne 'in het hart van Poetins project'

Volgens de ex-militair gaan er al langere tijd geruchten rond dat Oekraïne zou beschikken over geheime wapens met vooruitstrevende technologie. "Er zijn onderbouwde meldingen dat Oekraïne op afstand bestuurbare vaartuigen heeft die ingezet kunnen worden voor surveillance en aanvallen. Daar moet jaren aan gewerkt zijn."

De Britse omroep wijst er in dit kader ook op dat op 21 september een vreemd, onbemand vaartuig aanspoelde bij Sevastopol, op de Krim. Dat zag eruit als een soort kajak waarop allerlei elektronica bevestigd was. Dat vaartuig werd vernietigd door het Russische leger, nadat het eerst naar open zee gesleept was.

Beelden van de explosie op de Krimbrug zie je hier:

Moment explosie op de brug tussen de Krim en Rusland gefilmd

00:36
De brand volgde op een explosie.

Interne machtsstrijd Rusland

Kiev lijkt stoïcijns de schouders op te halen. Een verklaring van de regering wees wel de verantwoordelijkheid van de hand, maar daar bleef het ook bij: "De antwoorden moeten in Rusland gezocht worden." Het zou volgens Kiev kunnen gaan om een interne machtsstrijd in Rusland. Oftewel: een opstand tegen de heerschappij van Poetin. De Russische geheime dienst FSB en de Wagner Group (een invloedrijke groep militaire huurlingen) zouden bij die opstand betrokken zijn, zo suggereert Oekraïne.

Het is overigens niet voor het eerst dat Kiev de kaarten voor de borst houdt na een militaire aanval: eerder liet het niets los over het tot zinken brengen van het Russische slagschip de Moskva.

'Oekraïners
Lees ook:
'Oekraïners lieten Moskva zinken dankzij inlichtingen VS'