Ga naar de inhoud
Khamenei tussen vlammen

Iraanse staatsomroep korte tijd gehackt door demonstranten

In beeld: staatstelevisie Iran gehackt door demonstranten

00:14

De staatsomroep van Iran werd gisteravond voor enkele seconden gehackt door demonstranten. Het nieuwsbulletin werd onderbroken en er verscheen een afbeelding van leider ayatollah Ali Khamenei in beeld, omringd door vlammen.

Bij de afbeelding stonden teksten als: 'Doe mee en stap op', en ook: 'Het bloed van onze jongeren druipt van je poten af'. Daarnaast was het vizier van een geweer op het hoofd van Khamenei gericht.

Foto van Amini in beeld

Naast de foto van Khamenei verschenen ook de foto's van vrouwen die tijdens de massale demonstraties in het land zijn vermoord. Ook kwam de foto van Masha Amini (22) in beeld, die overleed nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg. Door haar dood ontstonden de demonstraties in het land, die alleen maar heviger worden. Mensen hebben genoeg van de regering en het beleid van onderdrukking van vrouwen. 

 

Moraalpolitie
Lees ook:
Moraalpolitie is (tijdelijk) minder streng geworden, hoe gaat het nu in Iran?

De hack werd uitgevoerd door een groep die zichzelf Edalat-e Ali (Ali's Gerechtigheid) noemt. Eerder kwam die groep al eens in het nieuws nadat het video’s online had geplaatst die afkomstig leken te zijn van de bewakingscamera’s van de Evin-gevangenis.

Op die beelden was te zien hoe bewakers gevangenen slaan en een bewusteloze gevangene over de vloer sleuren. Ook toonden de beelden hoe bewakers en gevangenen met elkaar op de vuist gaan.

Bekijk ook: de beelden uit de beruchte Iraanse martelgevangenis.

01:36
De beelden werden eind augustus gelekt door de demonstranten.

In Iran zijn de protesten nu hun vierde week ingegaan. Zo uitten demonstranten gisteren hun onvrede nog door onder meer op te roepen tot het vertrek van president Ebrahim Raisi en hoofddoeken in de lucht te houden.

Hoofddoek in de lucht

Veiligheidsdiensten schoten in de Koerdische steden Sanandaj en Saqqez op betogers en gebruikten traangas, meldde de Iraanse mensenrechtenorganisatie Hengaw. Dat zou zijn gebeurd na een oproep tot massademonstraties. In Amini's woonplaats liepen schoolmeisjes volgens Hengaw een protestmars waarbij ze hoofddoeken in de lucht hielden.

Vrouwelijke studenten in Teheran scandeerden volgens activisten leuzen tegen president Raisi, die hun campus bezocht. Raisi las een gedicht op waarin hij "relschoppers" vergeleek met vliegen. De Iraanse autoriteiten geven hun vijanden, waaronder de Verenigde Staten en Israël, de schuld van de onrust.