Ga naar de inhoud
Onderzoek ingesteld

Gambia: 69 kinderen overleden, vermoedelijk door hoestsiroop

Een medewerker van het Rode Kruis kijkt in een zak met flessen hoestsiroop. Beeld © AFP

De politie in Gambia is een onderzoek begonnen naar de dood van 69 kinderen van wie de meesten stierven na acuut nierfalen. Het sterke vermoeden bestaat dat de kinderen uit het Afrikaanse land zijn gestorven nadat ze hoestdranken uit India hadden ingenomen.

India heeft al eerder aangekondigd onderzoek in te stellen naar de verkoudheidsmiddelen van Maiden Pharmaceuticals, waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat ze de mogelijke oorzaak van de sterfgevallen zijn.

Vergunning opgeschort

De Gambiaanse president Adama Barrow heeft de gezondheidsautoriteiten opdracht gegeven 'de vergunning van de vermoedelijke importeur' die betrokken is bij de zaak op te schorten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat volgens het kantoor van de president 'de grootste zorg van de regering' kenbaar maken aan de Indiase ambassade.

Barrow beloofde vrijdag al de gezondheidsmaatregelen aan te scherpen, waaronder het instellen van een betere kwaliteitscontrole van geïmporteerde medicijnen. Volgens de president zal de regering 'geen middel onbeproefd laten' om het incident tot de bodem uit te zoeken.
 

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek klimaatverandering: geen enkel land doet genoeg, behalve Gambia