Ga naar de inhoud
Sergej Soerovikin

Poetin stelt nieuwe bevelhebber aan voor leger in Oekraïne

Sergei Soerovikin krijgt applaus van de Russische president Poetin tijdens een prijsuitreiking voor troepen die vochten in Syrië, Beeld © AP

Rusland heeft een nieuwe bevelhebber aangewezen voor zijn leger in Oekraïne. Het gaat om de ervaren generaal Sergej Soerovikin.

De leiderschapswissel gebeurt op een moment waarop de Russische troepen nederlagen lijden.

'Held van de Russische Federatie'

Soerovikin leidde volgens staatspersbureau TASS eerder een oostelijk militair district, troepen in Syrië en lucht- en ruimtevaarttroepen.

Ook nam Soerovikin, die sinds de jaren tachtig bij het leger zit, deel aan missies in Afghanistan, Tadzjikistan en Tsjetsjenië. Zijn militaire leiderschap heeft hem de titel Held van de Russische Federatie opgeleverd.

Opvolger Dvornikov

De naam van Soerovikins voorganger is nooit officieel bekendgemaakt, hoewel sommige Russische media zeggen dat het om Aleksandr Dvornikov gaat. Ook hij was een generaal tijdens de Tweede Tsjetsjeense Oorlog en een commandant in Syrië. Hij werd een 'ijzervreter' genoemd en een 'keiharde vent'.

'Wapen
Lees ook:
'Wapen tegen wanhoop': Oekraïners houden het moreel hoog met internetgrappen

Leger wordt bekritiseerd

Het besluit om een nieuwe bevelhebber aan te wijzen komt op het moment dat het leger wordt bekritiseerd vanwege de tegenslagen in Oekraïne.

Het Oekraïense leger is bezig met een opmars in verschillende regio's die deels bezet zijn door Rusland. Om het Russische leger te versterken worden honderdduizenden reservisten gemobiliseerd.