Ga naar de inhoud
Symbolische brug

Explosie op Krimbrug lijkt aanval Oekraïne 'in het hart van Poetins project'

Moment explosie op de brug tussen de Krim en Rusland gefilmd

00:36

'Dit is slechts het begin', met die woorden lijkt Oekraïne de brand op de brug tussen de Krim en Rusland op te eisen als een aanval. Volgens correspondent Eva Hartog is de brug een belangrijk symbool, voor beide landen.

Op de brug brak vanochtend vroeg een flinke brand uit. Over de oorzaak is nog veel onduidelijk. Rusland zegt dat een bom in een vrachtwagen is afgegaan. Volgens Rusland vlogen hierdoor zeven benzinetanks in een treinstel op de naastgelegen spoorweg in brand.

Alles wijst op een aanval van Oekraïense kant, zegt Rusland-correspondent Eva Hartog. Een belangrijke adviseur van president Zelenski spreekt in een tweet van 'het begin' en zegt dat 'al het illegale moet worden vernietigd':

Als dat klopt, is het volgens Hartog een belangrijke symbolische overwinning 'in het hart van Poetins belangrijkste project'. "Dat begon in 2014, met de annexatie van de Krim. Hij heeft de brug zelf geopend en daarmee een fysieke link gelegd tussen Rusland en de Krim."

De brug is naast een belangrijk symbool ook praktisch belangrijk: als verbindingsroute tussen het schiereiland en het Russische vasteland, onder meer voor bevoorrading.

Begin van de oorlog

De adviseur van Zelenski spreekt ook om een andere reden heel bewust van 'het begin'. Ook voor Oekraïne is de brug een symbool, en staat voor het begin van de oorlog met Rusland in 2014.

Hartog verwacht een antwoord vanuit Rusland, maar onduidelijk is nog hoe dat eruit gaat zien. "Het is moeilijk in te schatten wat ze gaan doen. Rusland kan twee dingen doen: wraak nemen, of het minimaliseren."

Veel beelden gedeeld

Bij eerdere incidenten op de Krim werd die tweede tactiek gekozen. Toen werd het afgedaan als een ongeluk. Russische persbureaus komen op dit moment met verschillende verklaringen. De ene heeft het over een brand, terwijl de ander spreekt van een explosie.

Op sociale media worden veel beelden van de brand gedeeld. Ook de explosie op de brug zou gefilmd zijn. Bekijk hier de beelden:

Moment explosie op de brug tussen de Krim en Rusland gefilmd

00:36
Op bewakingsbeelden is het moment van de explosie te zien.