Ga naar de inhoud
Corona

Duitsland gaat 800 miljoen ongebruikte mondkapjes verbranden

De uiterste verkoopdatum van de mondkapjes is verstreken. Beeld © ANP

Duitsland is van plan bijna 800 miljoen ongebruikte mondkapjes te verbranden die over de verkoopdatum zijn. De mondkapjes werden gekocht in de eerste maanden van de coronapandemie.

Het Duitse ministerie van Gezondheidszorg heeft aanbestedingen uitgeschreven voor bedrijven om de mondkapjes 'thermaal te vernietigen'.

Duitsland kocht bij het begin van de pandemie voor 6 miljard euro aan mondkapjes. Daarvan bleek 20 procent kwaliteitsgebreken te hebben. Toenmalig minister Jens Spahn kreeg destijds kritiek omdat er excessief veel geld zou zijn gespendeerd aan mondkapjes. Hij wees toen op de grote tekorten en de noodzaak om snel aan beschermende middelen tegen het coronavirus te komen.

Duitsland
Lees ook
Duitsland heeft coronamaatregelen voor herfst en winter al vastgesteld

Duitsland is 'goed voorbereid' op een eventuele corona-uitbraak in de herfst en winter, zei gezondheidsminister Karl Lauterbach vorige maand. De coronamaatregelen voor die periode zijn nu al vastgesteld. 

Verplicht

Medische mondkapjes zijn sinds deze maand verplicht in verzorgingshuizen, ziekenhuizen en huisartspraktijken. Op sommige zorglocaties, waaronder verzorgingstehuizen, moet ook een negatieve testuitslag worden getoond.

Mondkapjes blijven verplicht in treinen die lange afstanden afleggen, maar niet meer in vliegtuigen.

Bekijk ook: De besmettingen in Nederland lopen op, wat nu?

05:21
De voorlichting komt weer op gang, we moeten ons weer aan de basisregels houden. Frits Wester over de plannen en de booster.