Ga naar de inhoud
Wekenlang protesten

Reisadvies voor Iran op rood: 'Nederlanders, verlaat het land'

Demonstranten in hoofdstad van Iran Teheran. Beeld © SIPA Press France

Het reisadvies voor Iran gaat volledig op rood. Dat kondigde minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken vanmiddag aan. "Het advies is voor Nederlanders die daar zijn om het land te verlaten."

Het grootste deel van het land stond nog op oranje: een advies om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Het is al weken onrustig in Iran. Overal in het land zijn protesten voor vrouwenrechten en protesten tegen politiegeweld. Vrouwen steken hun hoofddoek in brand en knippen hun haar af. Aanleiding is de dood van Mahsa Amini, die werd gearresteerd voor het overtreden van de kledingvoorschriften voor vrouwen in Iran.

De 22-jarige Amini zou zijn mishandeld, en als gevolg van het politiegeweld zijn overleden. De politie treedt gewelddadig op tegen de protesten. Er zijn volgens mensenrechtenorganisaties tientallen doden gevallen en honderden mensen opgepakt.

Verbrande
Lees ook:
Verbrande hoofddoek, middelvingers voor ambassade: Sepideh in actie tegen Iran

Onder de arrestanten is ook een Nederlander. Hij zou volgens de Iraanse autoriteiten hebben deelgenomen aan de demonstraties. Buitenlandse Zaken heeft nog geen contact met hem kunnen krijgen. De Nederlandse ambassade in Teheran dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan om toegang te verlenen tot de aangehouden persoon. 

Bekijk ook: Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27