Ga naar de inhoud
Mobilisatie

Oekraïne: 'Russen die zich meteen overgeven worden goed behandeld'

Oekraïense militairen nabij het inmiddels heroverde Lyman. Beeld © AFP

Oekraïne belooft in te staan voor het 'leven en de veiligheid' van Russische militairen die meteen weigeren te vechten en zich overgeven. Dat zegt de Oekraïense minister van Defensie in een Russischtalige video tegen militairen uit de invasiemacht. "Jullie kunnen Rusland nog steeds redden van een tragedie en het Russische leger van een vernedering."

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov houdt de Russische militairen voor dat ze zijn 'misleid en verraden' door hun eigen regering. Die zou geen eerlijk beeld geven van het conflict.

Mobilisatie

"Het is makkelijker voor ze om te zeggen dat je heldhaftig bent gesneuveld in de strijd tegen de hordes van de NAVO", zei Reznikov. "Het is waar dat NAVO-landen ons wapens geven, maar het zijn Oekraïense militairen die de wapens gebruiken om jullie te verslaan."

Moet
Lees ook:
Moet Oekraïne vrezen na mobilisatie Russen? 'Zorgen zijn er, want de massa is groot'

In Rusland ontstond de afgelopen weken grote onrust over de mobilisatie van burgers om mee te vechten in Oekraïne. De oorlog verloopt daar zeer moeizaam voor het Kremlin, dat het leger wil versterken met honderdduizenden extra soldaten.

Hoeveel Russen zijn gevlucht?

Veel Russische mannen voelen er niets voor om te gaan vechten in het bloedige conflict tegen de Oekraïners en zijn naar het buitenland gevlucht. Dat is onder meer te zien in onderstaande video. Correspondent Eva Hartog ving Russen op bij de grens met Georgië.

Vluchten voor oproep leger: Russen massaal naar Georgië

03:17
Sommigen durfden niet goed te zeggen waarom ze de grens overstaken.

Het is onduidelijk hoeveel Russen hun land hebben verlaten om de mobilisatie te ontlopen. Het Kremlin zag zich deze week genoodzaakt om berichten in Russische media tegen te spreken dat het mogelijk gaat om 700.000 personen. "Ik heb geen exacte aantallen, maar die zouden hier natuurlijk niet bij in de buurt komen", verzekerde een regeringswoordvoerder. "Ik denk niet dat dit soort cijfers serieus genomen moeten worden."

Ook mensen met gezondheidsproblemen

Sinds de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer dan 200.000 Russen opgeroepen voor het leger. Dat zei defensieminister Sergej Sjojgoe dinsdag. Het is de bedoeling dat in totaal 300.000 mensen worden opgeroepen.

Bij de aankondiging van de mobilisatie twee weken geleden werd gezegd dat reservisten met ervaring zouden worden opgeroepen, maar al snel bleek dat ook mensen zonder ervaring, mensen met gezondheidsproblemen en mensen op leeftijd zich moesten melden.

Vlucht
Lees ook:
Vlucht voor mobilisatie: twee Russen met bootje naar Alaska