Ga naar de inhoud
'Compleet verschroeid'

Paaseilandbeelden onherstelbaar beschadigd door brand

Een verschroeid beeld op Paaseiland. Beeld © Municipalidad de Rapa Nui

De beroemde stenen figuren op Paaseiland hebben schade opgelopen door een natuurbrand. Het vuur woedde in een gebied waar zich naar schatting honderden van de eeuwenoude paaseilandbeelden bevinden. "De schade die is aangericht door de vlammen kan niet meer ongedaan worden gemaakt", zei de burgemeester van het eiland tegen lokale media.

Op het hele eiland bevinden zich ongeveer duizend van de metershoge beelden, die moai worden genoemd. Die staan onder meer bekend om hun grote hoofden.

'Compleet verschroeid'

Een van de functionarissen die gaat over het nationale park met de getroffen beelden noemt de schade volgens de Britse omroep BBC 'onherstelbaar en met gevolgen die verder gaan dan wat onze ogen kunnen zien'. Sommige moai zouden 'compleet verschroeid' zijn.

Burgemeester Pedro Edmunds noemde zijn eiland eerder dit jaar nog het 'grootste openluchtmuseum ter wereld'. Het is onduidelijk hoeveel beelden daar nu zijn getroffen door de natuurbrand, die maandag uitbrak.

3000 kilometer van Chili

Experts moeten nog in kaart brengen hoe groot de schade is. Het gebied rond de vulkaankrater Rano Raraku is voor zover bekend het zwaarst getroffen.

De brand is een nieuwe tegenvaller voor de inwoners van het eiland. Dat bevindt zich op meer dan 3000 kilometer van de kust van Chili. Ondanks de afgelegen locatie is toerisme een belangrijke inkomstenbron voor de bevolking.

160.000 mensen per jaar

Voor de coronapandemie brachten jaarlijks zo'n 160.000 mensen per vliegtuig een bezoek aan het eiland. Toeristen zijn pas sinds augustus weer welkom. Daarvoor gold een toerismestop die verspreiding van het coronavirus moest tegengaan.