Ga naar de inhoud
Straf kwijtgescholden

Biden verleent gratie aan duizenden gebruikers softdrugs in VS

Op een festival in Denver (Colorado) werd in april gevierd dat gebruik van marihuana in de VS steeds vaker wordt gelegaliseerd. Beeld © AFP

Wie in de Verenigde Staten op federaal niveau is veroordeeld voor het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis, kan rekenen op kwijtschelding van zijn of haar straf. Dat heeft president Joe Biden gezegd.

Biden riep de vijftig Amerikaanse staten op hetzelfde te doen. Verreweg de meeste mensen die voor zo'n klein vergrijp zijn veroordeeld, zijn vervolgd door hun staten.

Meer kansen

"Er zijn duizenden mensen die eerder op federaal niveau zijn veroordeeld voor het bezit van cannabis, die als gevolg daarvan werk, huisvesting of onderwijsmogelijkheden kunnen worden ontzegd", aldus de president in een verklaring.

Als hun straf vervalt, verminderen ook de bijeffecten van deze veroordelingen, verwacht Biden. Hij heeft ook aangekondigd het gebruik van marihuana te decriminaliseren, zodat bezit en gebruik van kleine hoeveelheden niet langer leidt tot strafvervolging.

Correspondent Erik Mouthaan zegt dat de maatregel van Biden gezien moet worden in het licht van de naderende 'midterms', de verkiezingen voor een deel van het parlement en een groot aantal gouverneurs. Die worden volgende maand gehouden.

"Jongere kiezers die al jaren om dit soort maatregelen vragen, worden hierdoor gepaaid", zegt Mouthaan. "Eerst scheldt hij hun studieschuld kwijt, nu zegt hij dat wietgebruik oké is. Hij hoopt natuurlijk dat ze volgende maand op de Democraten zullen stemmen."

VS
Lees ook:
VS smult van schandaal rond Republikein die vrouw tot abortus dwong

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore