Ga naar de inhoud
Roetdeeltjes

Onderzoek: vervuiling bereikt ook organen van ongeborenen

(Archieffoto) Beeld © iStock

Ongeboren kinderen kunnen door luchtvervuiling al roet in hun organen krijgen. Dat hebben wetenschappers van de universiteiten in het Belgische Hasselt en het Schotse Aberdeen vastgesteld. Ze vinden het erg onrustbarend.

"Eerder onderzoek van ons team toonde al aan dat er in alle trimesters van de zwangerschap roetdeeltjes in de placenta terug te vinden zijn", zegt de Hasseltse geleerde Tim Nawrot. "Nu zien we dat die roetdeeltjes daar niet blijven, maar ook echt in de organen van de foetus terechtkomen." Het gaat om de lever, de longen en zelfs de hersenen, zegt Nawrot.

Nanopartikels

Vooral dat ze in de zich nog ontwikkelende hersenen komen, is verontrustend, zegt collega-onderzoeker Paul Fowler uit Aberdeen. "Dit betekent dat deze nanopartikels via de hersenen in contact komen met het volledig netwerk van cellen en organen in het lichaam van de foetus en hierop kunnen inwerken."

Microplasticdeeltjes
Lees ook:
Microplasticdeeltjes ontdekt in placenta's ongeboren baby's

Luchtvervuiling werd al vaker in verband gebracht met extra kans op doodgeboren kinderen, vroeggeboorte, een lager geboortegewicht en slechtere hersenontwikkeling, weten ze in Hasselt.

Verder onderzoeken

"Deze studie bewijst nog eens het belang om de uitstoot van roetdeeltjes, voornamelijk door verbranding van fossiele brandstoffen, te limiteren", zeggen de onderzoekers op de site van de Vlaamse universiteit. Ze willen de mechanismen achter deze gezondheidsrisico’s nog verder bestuderen en ontrafelen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update