Ga naar de inhoud
Onbedoeld

Rusland grootste leverancier van zware wapens aan Oekraïne

Tanks van Russische troepen nadat ze zich uit de stad Lyman hebben teruggetrokken.

Doordat het Oekraïense leger blijft oprukken en Russen zich terugtrekken, wordt het aantal achtergelaten Russische wapens steeds groter. Inmiddels is Rusland daardoor Oekraïnes onbedoeld grootste leverancier van zware wapens. Dat blijkt uit onderzoek van de Wall Street Journal.

De Amerikaanse krant raadpleegde voor het onderzoek open source-informatie van intelligence-analisten. 

Met nieuwe terreinwinsten langs het noordoostelijke front en in het zuiden blijft Oekraïne oprukken. Die veroveringen gaan gepaard met terugtrekkende Russische militairen en bergen aan achtergelaten wapens, uitrusting en munitie.

Kwaliteit wel minder

Eerder werden al veel wapens buitgemaakt in april tijdens de terugtocht van Rusland uit Kiev en andere delen van Noord-Oekraïne. Dat zorgt ervoor dat Rusland de grootste wapenleverancier voor Oekraïne is geworden, volgens het onderzoek nog voor de Verenigde Staten. 

Deze observatie is puur gebaseerd op hoeveelheden wapens. Naar de kwaliteit van de wapens is niet gekeken, zo staat in het rapport. Westerse wapens zijn meestal geavanceerder en nauwkeuriger dan de Russische.

Er zijn tal van filmpjes waarop de Oekraïners met de Russische wapens te zien zijn, bijvoorbeeld met de T-90. Dat is de modernste operationele Russische tank die symbool staat voor de 'gemoderniseerde' landmacht van Vladimir Poetin. 

Veel van deze tanks troffen Oekraïense troepen intact aan en konden ze direct in gebruik nemen. Zo publiceerde het ministerie van Defensie deze week nog een filmpje waarin commandant Pavlo Fedosenko een achtergelaten T-90 opstart en ermee wegrijdt:

Rusland heeft anderzijds ook Oekraïense wapens in beslag genomen, vooral in de begindagen van de oorlog toen het grote delen van het land veroverde.

Het zou in elk geval gaan om zo’n 109 Oekraïense tanks, 15 zelfrijdende kanonnen en 63 infanteriegevechtsvoertuigen.  

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne duwt nu ook in het zuiden door, maar met een andere tactiek