Ga naar de inhoud
Werving studenten stopt

Poetin neemt maatregelen tegen massale vlucht voor oorlogsmobilisatie

Russen steken de grens naar buurland Georgië over. Beeld © ANP / Shakh Aivazov

De Russische president Vladimir Poetin probeert de massale vlucht van jonge mannen uit het land af te remmen: hij heeft meer groepen vrijgesteld van militaire dienst. De uitstroom uit Rusland kwam op gang nadat het Kremlin begon met de mobilisatie van burgers voor de oorlog in Oekraïne.

De werving van studenten aan particuliere universiteiten met een staatsvergunning wordt stopgezet. Dat blijkt uit een decreet van het Kremlin, dat in Moskou is gepubliceerd.

Priesters en IT-experts

Verder krijgen ook bepaalde postdoctorale studenten uitstel. Datzelfde geldt voor mannen die priester willen worden of andere religieuze beroepen willen uitoefenen.

Studenten, medewerkers van staatsmedia en IT-experts waren al in een eerder stadium uitgezonderd van de mobilisatie, net als mannen die vader zijn van vier of meer kinderen.

Russische
Lees ook:
Russische checkpoints bij grens, reservisten tegengehouden

Poetin wil in totaal zo'n 300.000 mannen uit het hele land mobiliseren. Na recente nederlagen die Russische troepen hebben geleden in de oorlog in Oekraïne, is Rusland naarstig op zoek naar versterkingen.

Uittocht specialisten

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou zijn tot nu toe 200.000 mannen opgeroepen. Het staatshoofd had onlangs fouten in de gedeeltelijke mobilisatie toegegeven. Volgens deskundigen heeft het ook geleid tot een massale uittocht van goed opgeleide specialisten uit het land.

Dat de mobilisatie niet volgens Poetins plan verloopt, zie je in deze video:

Massale protesten, slechte wapens en geen bedden: mobilisatie in Rusland verloopt moeizaam

03:40
Op veel plekken in het land zijn protesten en jonge mannen vluchten het land uit. Correspondent Eva Hartog geeft uitleg over de beelden die op onder meer sociale media verschijnen.