Ga naar de inhoud
80 mensen gered

Zeilboot slaat op rotsen bij Grieks eiland, 19 migranten verdronken

Reddingswerkers en bewoners proberen vluchtelingen te redden. Beeld © ANP / Ippolytos Prekas

Voor de kust van het Griekse eiland Kythira zijn negentien migranten verdronken. De zeilboot waar ze op voeren sloeg daar tegen een rots. Tachtig opvarenden zijn gered.

Op de boot zaten ongeveer honderd vluchtelingen die Europa probeerden te bereiken. De harde wind zorgde ervoor dat het schip in problemen raakte. Nadat het op de rotsen was gevaren verdween het vaartuig snel voor de helft onder water, berichtten Griekse media.

De Griekse kustwacht en andere hulpdiensten waren snel ter plaatse. Ondanks het slechte de afgelopen nacht, hebben zij tachtig opvarenden kunnen redden. Volgens de kustwacht schoten ook bewoners te hulp in eigen boten. Daarnaast werd een reddingshelikopter ingezet.

Ook ongeluk bij Lesbos

Bij een tweede bootongeluk, bij het Griekse eiland Lesbos, zijn vandaag 16 vrouwen omgekomen, zo meldt The Guardian. Negen vrouwen werden gered en er zijn nog 15 mensen vermist, volgens de Britse krant.

De Griekse kustwacht heeft in de eerste acht maanden van dit jaar al zo'n 1500 mensen gered. Dat waren er in diezelfde periode in 2021 minder dan 600.

Kythira ligt ongeveer 225 kilometer ten zuiden van de Griekse hoofdstad Athene. Lesbos ligt ruim 400 kilometer naar het noordoosten bij de Turkse kust.

Bekijk ook: Dodelijk bootongeluk Calais houdt migranten niet tegen: 'Alles al geriskeerd'

01:29
Velen zijn nog steeds van plan richting het Verenigd Koninkrijk te gaan. "We gaan het halen, als God het wil."