Ga naar de inhoud
Zeker 18 doden

Bloedbad in Mexicaans gemeentehuis, drugskartel vermoordt burgemeester

Mexicaanse legereenheden bij het gemeentehuis na de moordpartij. Beeld © ANP

Bij een schietpartij in het stadhuis in de Mexicaanse plaats San Miguel Totolapan zijn gistermiddag (lokale tijd) zeker achttien mensen vermoord. Eén van de slachtoffers is de burgemeester van de plaats, Conrado Mendoza Almeda. Zijn partij spreekt van een 'laffe moord' en eist gerechtigheid.

Op heftige beelden die rondgaan op sociale media zijn de lichamen te zien. Ook zijn de talloze kogelinslagen in het gemeentehuis goed te zien. Onder de doden zijn medewerkers van het gemeentehuis en politieagenten.

Snelweg geblokkeerd

Volgens de BBC zou de criminele bende Los Tequileros verantwoordelijk zijn voor het bloedbad. De snelweg naar de plaats zou tijdens de aanval zijn geblokkeerd met grote voertuigen om te voorkomen dat de autoriteiten in konden grijpen. Behalve de burgemeester zou ook diens vader om het leven zijn gebracht in zijn woning.

Kort voor de aanval kondigde de bende Los Tequileros op sociale media zijn terugkeer naar de staat Guerrero aan, waar ook San Miguel Totolapan onderdeel van is. Guerrero geldt vanwege rivaliserende drugskartels als een van de gevaarlijkste streken in het Midden-Amerikaanse land. Jaarlijks komen hier tienduizenden mensen door geweld om het leven.

De Tequiladrinkers

Na de moordpartij liet het Mexicaanse ministerie van Defensie weten het leger en de marine naar de regio te sturen om de moordenaars op te sporen.

De groep was al eerder actief in de regio, en stond toen ook bekend om het bedreigen en vermoorden van burgemeesters. De naam van het kartel is afgeleid van voormalig leider Raybel Jacobo de Almonte, die bekendstond als El Tequilero, oftewel de Tequiladrinker.

Zes
Lees ook:
Zes afgehakte hoofden gevonden bovenop auto in Mexico