Ga naar de inhoud
In Japanse Zee beland

Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af als 'vergeldingsmaatregel'

Een man in Japan bekijkt het traject van de raket die eerder deze week werd afgevuurd. Beeld © EPA

Een paar dagen nadat Noord-Korea een raket had afgevuurd die over Japan heen vloog, heeft het regime van Kim Jong-un opnieuw twee raketten afgevuurd, melden Zuid-Korea en Japan. 

Het kantoor van de Japanse premier meldde in eerste instantie via Twitter dat een van deze raketten 'waarschijnlijk' over het land vloog, maar corrigeerde dit later. De projectielen zouden in de Japanse Zee zijn neergekomen, tussen Noord-Korea en Japan.

800 kilometer

Zuid-Korea meldt dat het om ballistische korteafstandsraketten gaat. Volgens de Japanse Defensieminister legde een raket een afstand van 800 kilometer af. De andere raket vloog zo'n 350 kilometer. 

Japanners
Lees ook:
Japanners gevraagd te evacueren om Noord-Koreaanse raket

Het is de zesde keer in minder dan twee weken tijd dat Noord-Korea een rakettest doet. In een reactie noemt Noord-Korea de rakettest 'een vergeldingsmaatregel' vanwege de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire oefeningen in de regio.

Veiligheidsraad bijeen

Deze jongste rakettest komt op het moment waarop de VN-Veiligheidsraad in New York bijeen is om over de Noord-Koreaanse dreiging te praten. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, verweet China en Rusland dat zij zwaardere sancties voor Pyongyang tegenhouden. Deze twee landen wilden niet dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkwam omdat dat 'niet bevorderlijk' zou zijn.

Zuid-Korea
Lees ook:
Zuid-Korea vuurt raketten af, één crasht: 'Gelukkig niet ontploft'