Ga naar de inhoud
'Gevaarlijk avonturisme'

Inlichtingendiensten VS: Oekraïne achter aanslag op dochter Kremlin-ideoloog

Beeld © EPA/Twitter

De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat 'delen van de Oekraïense overheid' betrokken zijn geweest bij de moordaanslag op Daria Doegina in Moskou. De dochter van een invloedrijke Russische Kremlin-ideoloog kwam op 20 augustus om het leven toen haar auto ontplofte.

De krant The New York Times meldt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten vorige week tot de conclusie zijn gekomen dat de geheime operatie in ieder geval door een onderdeel van de Oekraïense regering vooraf was goedgekeurd. Of Doegina het doelwit was of haar vader, die eigenlijk in de auto zou zitten, is nog steeds niet duidelijk.

Invloedrijke ideoloog

Haar vader, Aleksander Doegin, is een invloedrijke ideoloog en prominent voorstander van de oorlog. Zijn dochter deelde zijn opvattingen en droeg die even openlijk uit, vaak ook op de Russische staatstelevisie. In Rusland werd al direct naar Oekraïne gewezen, vertelde correspondent Eva Hartog een dag na de aanslag:

Dochter extreemrechtse Rus omgekomen bij aanslag: 'Rusland wijst naar Oekraïne’

01:30

De Amerikanen zouden niet blij zijn geweest met de moordaanslag, schrijft de krant, die sprak met verschillende anonieme functionarissen bij de inlichtingendiensten. De moord zou niets uithalen op het slagveld, maar wel een Russische reactie kunnen uitlokken en zorgen voor onnodige escalatie. 

Verhoudingen

De inlichtingendiensten zeggen niet te weten hoe de besluitvorming in de regering moet zijn gelopen, omdat het voor de Amerikanen niet duidelijk is hoe in Kiev de verhoudingen liggen tussen de Oekraïense legertop, de inlichtingendiensten en de regering. 

Extreemrechts
Lees ook:
Extreemrechts en voorstander van oorlog in Oekraïne: dit is Kremlin-ideoloog Aleksander Doegin

De ondoorzichtigheid van de Oekraïense besluitvorming is de Amerikanen al langer een doorn in het oog. Op politiek niveau oefent de VS druk uit op president Zelenski om meer van zijn plannen te delen met de VS. Eerder al klaagden de Amerikanen erover dat ze in deze oorlog beter op de hoogte waren van de Russische plannen dan van de Oekraïense.  

Waarschuwing aan Oekraïne

Dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hun bevindingen laten uitlekken, is opvallend. Het is hoogst ongebruikelijk dat landen zich uitlaten over de geheime operaties van andere landen. Dat de Amerikanen dat nu toch lijken te doen, zou volgens The New York Times bedoeld kunnen zijn als een waarschuwing aan Oekraïne om zich te weerhouden van 'gevaarlijk avonturisme'.