Ga naar de inhoud
70 jaar na kroning Elizabeth

'Kroning Charles III op zaterdag 3 juni volgend jaar'

Koning Charles bij de uitvaart van zijn moeder op 19 september. Beeld © AFP

De Britse koning Charles III wordt vrijwel zeker 3 juni volgend jaar – een zaterdag – officieel gekroond. Dat melden bronnen aan het persbureau Bloomberg.

De datum zou zijn gekozen omdat het dan zeventig jaar geleden is dat zijn moeder, Elizabeth II, werd gekroond. Dat gebeurde overigens een dagje eerder, op 2 juni. Doordat haar vader, koning George VI, in februari 1952 was overleden, fungeerde Elizabeth op het moment van haar kroning al ruim een jaar als staatshoofd.

Officieel is nog niets over het plan losgelaten, maar de keuze lijkt logisch. Afgelopen 3 juni was ook het hoogtepunt van vieringen van het platina jubileum van Elizabeth. Haar zoon zal komend jaar op 74-jarige leeftijd de oudste man zijn die in het land tot koning is gekroond. Hij is officieel al koning sinds de dood van Elizabeth op 8 september.

Bescheiden ceremonie?

De kroningsceremonie wordt naar verwachting bescheidener dan de plechtigheden in 1953 toen meer dan 8000 gasten uit de hele wereld naar Westminster Abbey in Londen kwamen voor de kroning van Elizabeth. Veiligheidsvoorschriften van heden laten niet eens zo veel mensen meer toe in het historische gebouw. 

Koning
Lees ook:
Koning Charles maakt grapje over eerdere uitbarsting om pen

De dag van Charles' kroning moet vlak voor het begin van de zomer een hoogtepunt worden van festiviteiten die meerdere dagen in beslag gaan nemen. Volgens de bronnen van Bloomberg zijn de autoriteiten er nog niet over uit welke dagen officiële feestdagen en dus vrije dagen zullen zijn in het komende jaar. Het koninklijk huis hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

Gezalfd en gezegend

Charles III moet tijdens de kroning in de Westminster Abbey op een troon gaan zitten met scepter en staf en hij wordt gezalfd en gezegend door geestelijken. Hij krijgt dan naar verwachting de kroon van Sint Edward op zijn hoofd. Die weegt meer dan 2,3 kilo en is voornamelijk vervaardigd uit goud en een heleboel edelstenen. De kroon werd al eens ingezet voor een Engelse koning Charles, Charles II in 1661.

Na het overlijden van Elizabeth maakten we een portret van Charles, die bijna zijn leven lang kroonprins is geweest. Bekijk de video hier:

Bijna een leven lang kroonprins: dit is koning Charles III

01:57