Ga naar de inhoud
Buitenland

Rusland claimt gezag kerncentrale Zaporizja: 'Is Russisch staatseigendom'

De kerncentrale van Zaporizja. Beeld © EPA

De Russische president Poetin heeft vandaag bevolen dat de kerncentrale van Zaporizja onder Russische leiding moet komen. Nu het bezette gebied in Oekraïne in de ogen van Poetin onderdeel van Rusland is, is het volgens hem ook logisch dat de Russische autoriteiten de kerncentrale aansturen. De centrale is Russisch staatseigendom, zegt Poetin.

De kerncentrale is de grootste van Europa en voorziet in een vijfde van het elektriciteitsverbruik van Oekraïne. Het gebied rond de centrale werd al in maart door Russische troepen veroverd, maar werd sindsdien wel nog door het Oekraïense personeel draaiende gehouden. 

Annexatie

Afgelopen vrijdag tekende Poetin decreten die de veroverde Oekraïense gebieden formeel onderdeel van Rusland zouden maken. Een dag na deze annexatie werd de Oekraïense directeur van de kerncentrale gearresteerd door Russische militairen en afgevoerd naar een onbekende locatie. 

Directeur
Lees ook:
Directeur kerncentrale Zaporizja opgepakt door Russen, zegt bedrijf achter centrale

Het hoofd van de Oekraïense kernenergiemaatschappij Energoatom liet in een reactie weten dat hij zelf de dagelijkse leiding van de kerncentrale op zich heeft genomen. 

Kiev en Moskou

Het hoofd van het IAEA (Internationaal Atoomenergieagentschap), Rafael Grossi, gaat in de komende dagen naar Kiev en Moskou om over de oplopende spanningen rond de kerncentrale te praten. 

In deze video van vorige maand leggen we uit waarom zowel Rusland als Oekraïne baat heeft bij kalmering van de spanningen:

Raketten bij kerncentrale Zaporizja: dit is er aan de hand

00:47
Experts maken zich grote zorgen om de situatie rond de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne. Die ligt op de frontlinie, tussen Russische en Oekraïense troepen in.