Ga naar de inhoud
Veroordeeld voor spionage

85-jarige Amerikaan mag Iran verlaten, zoon krijgt verlof

Baquer Namazi en zijn zoon Siamak. Beeld © AP

Een 85-jarige Amerikaan die zes jaar geleden in Iran werd gevangen genomen op verdenking van spionage, mag het land verlaten. Zijn zoon, die eveneens vastzat, heeft verlof gekregen uit de gevangenis.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vrijlating. De Verenigde Naties zeiden eerder al dat de vader en zoon Iran mochten verlaten na een oproep van secretaris-generaal António Guterres.

Tien jaar cel

De 85-jarige Amerikaan Baquer Namazi, een voormalig medewerker van kinderfonds van de Verenigde Naties UNICEF, werd in februari 2016 gearresteerd toen hij naar Iran ging om aan te dringen op de vrijlating van zijn zoon Siamak. Die was in oktober van het jaar ervoor opgepakt. De twee werden in oktober 2016 veroordeeld tot tien jaar cel wegens spionage.

Volgens de VS werd het tweetal onterecht vastgehouden. Baquar Namazi werd in 2018 om medische redenen vrijgelaten. Voor het restant van zijn straf kreeg hij huisarrest opgelegd.

Medische hulpvraag

De 85-jarige Namazi mocht volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Iran niet verlaten na het uitzitten van zijn straf, ondanks herhaalde verzoeken om dringende medische hulp te kunnen krijgen. Het opheffen van het reisverbod en het verlof van de zoon nu zouden te maken hebben met die medische hulpvraag.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander opgepakt bij protesten in Iran, ambassade krijgt geen contact

Nucleaire akkoord

De VS hebben aangedrongen op het vrijlaten van de twee mannen en twee andere Amerikanen, terwijl wordt geprobeerd het nucleaire akkoord van 2015 tussen Iran en grote westerse mogendheden nieuw leven in te blazen. De VS trokken zich in 2018 onder president Donald Trump eenzijdig terug uit deze deal en legden Iran opnieuw economische sancties op. Teheran draaide daarop Iraanse verplichtingen terug.

Zondag spraken de VS nog Iraanse berichten tegen dat Teheran Amerikaanse burgers zou vrijlaten in ruil voor het vrijgeven van Iraanse middelen in het buitenland. In verschillende landen zijn miljarden aan Iraanse tegoeden bevroren sinds de VS opnieuw sancties hebben ingesteld.

Zie ook: Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27
Vrouwen verbranden hun hoofddoek en knippen soms hun haar af: overal in Iran zijn protesten uitgebroken.
Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over