Ga naar de inhoud
Juridische strijd

Trump zoekt het hogerop en stapt naar Hooggerechtshof om huiszoeking

Oud-president Donald Trump, eerder deze week. Beeld © ANP / AFP

In zijn strijd met het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Donald Trump het hogerop gezocht. De oud-president is naar het Hooggerechtshof gestapt. Hij wil dat het onderzoek naar documenten die tijdens een huiszoeking in zijn woning gevonden werden stopt.

Sinds FBI-agenten twee maanden geleden de woning van Donald Trump in Florida binnenvielen, zijn de autoriteiten en de oud-president in een juridische strijd verwikkeld. Trump wil nu dat het Hooggerechtshof, het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan, een oordeel velt over de zaak.

11.000 documenten

Het gaat allemaal om de 11.000 documenten die gevonden werden in Trumps woning. De oud-president wil graag dat het Hof een beslissing die drie rechters eind vorige maand maakten ongedaan maakt.

Trump
Lees ook:
Trump eist 475 miljoen dollar van CNN om 'campagne van laster en smaad'

Een zogenoemd hof van beroep besloot toen dat het Amerikaanse ministerie van Justitie door mag gaan met het onderzoek naar de geheime documenten die bij Trump thuis gevonden werden.

Strafrechtelijk onderzoek

Eerder was dat onderzoek nog stilgelegd omdat een rechter oordeelde dat nog gewacht moest worden met het onderzoek totdat een onafhankelijk arbiter (special master) de kans had gekregen het bij de huiszoeking gevonden materiaal te beoordelen. Deze onafhankelijke rechter werd later aangesteld.

Als het Hooggerechtshof oordeelt dat Trump gelijk heeft, moet het ministerie van Justitie (waar de FBI onderdeel van is) stoppen met het strafrechtelijk onderzoek. Dat gaat over de vraag of er vertrouwelijke papieren zijn achtergehouden en of er geprobeerd is een federaal onderzoek te dwarsbomen.

FBI
Lees ook:
FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning