Ga naar de inhoud
Excuses aan inwoners

Zuid-Korea vuurt raketten af, één crasht: 'Gelukkig niet ontploft'

Zuid-Korea lanceerde de raketten in reactie op een Noord-Koreaanse rakettest. Beeld © ANP / AP / Zuid-Koreaanse leger

Als reactie op de raket die Noord-Korea gisteren over Japan schoot, lanceerden Zuid-Korea en de Verenigde Staten vanochtend ook raketten. Dat ging alleen niet helemaal goed. Eén Zuid-Koreaanse raket crashte kort na lancering. Het leger biedt daarvoor excuses aan.

Het Zuid-Koreaanse leger zegt dat de neergestorte raket gelukkig niet is ontploft. Ook vielen er geen gewonden. Het ging om een Zuid-Koreaanse Hyunmoo-2-raket, maar onduidelijk is wat voor explosief ('warhead') op de raket zat. 

Vier korteafstandsraketten

De Zuid-Koreanen en Amerikanen lanceerden korteafstandsraketten in reactie op de Noord-Koreaanse rakettest. Deze landden in de Japanse Zee.

Het regime van Kim Jong-un schoot gisteren een raket over Japan heen. Dat was al jaren niet meer gebeurd, inwoners in verschillende delen van het land werden opgeroepen te evacueren. Hoe dat eraan toe ging zie je in deze video.

Luchtalarm door Noord-Koreaanse raket, gaat dit escaleren?

02:42
In deze video beantwoorden we vier vragen over de rakettest van Noord-Korea. Gaat dit escaleren?

Gisteren hielden Zuid-Korea en het Amerikaanse leger, dat in de regio is, ook al verschillende militaire oefeningen. Een van de oefeningen werd uitgevoerd door acht gevechtsvliegtuigen, vier van beide landen.

Virtuele vijand beschoten

De vliegtuigen hebben volgens het Zuid-Koreaanse leger 'een virtuele vijand' beschoten in de Gele Zee, ten westen van het Koreaanse schiereiland. De legers wilden zo aantonen 'resoluut te kunnen reageren' op de provocaties van Noord-Korea.

VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen die een kernkop kunnen dragen.