Ga naar de inhoud
Saoedi-Arabië

Nieuwe woestijnstad Neom decor voor Aziatische Winterspelen

Een impressie van de stad. Beeld © ANP

Voor wintersport naar Saoedi-Arabië: Je zou het wellicht niet verwachten, maar het gaat echt gebeuren. In 2029 organiseert het land de Aziatische Winterspelen.

Het futuristische Neom moet het decor worden van dit sportevenement. De Aziatische Winterspelen worden sinds 1986 georganiseerd. Het toernooi bestaat, net als de Olympische Winterspelen, onder meer uit schaatsen, snowboarden en ijshockey. In 2017 werd het toernooi voor het laatst gehouden, toen in drie steden in Japan.

Saoedi-Arabië probeert steeds vaker grote sportevenementen te organiseren. Zo werd begin dit jaar voor de tweede keer een Formule 1 wedstrijd in Jeddah gehouden en organiseert het land in 2034 de zomerse variant van de Aziatische Spelen.

Saoedi-Arabië
Lees ook:
Saoedi-Arabië bouwt zakelijke megastad van 500 miljard dollar

Iets ten noorden van Neom ligt Trojana. Hier komt het wintersportgebied. Dit gedeelte moet in 2026 worden opgeleverd en bevat onder andere een meer, skipistes en allerlei luxe hotels om sporters en toeschouwers te huisvesten.

Ondanks dat het in de winter vaak erg koud wordt in dit gebied, zal er toch gebruik moeten worden gemaakt van kunstmatige sneeuw. 

Neom, een stad van 170 kilometer

Neom is een nieuw te bouwen, futuristische stad in het noordoosten van Saoedi-Arabië. Het project werd geïnitieerd door kroonprins Mohammed bin Salman. Neom is vooral bedoeld om investeerders en toeristen te trekken. 

Binnen de stad zal The Line verrijzen, een wolkenkrabber van 500 meter hoog en 170 kilometer lang. Neom kent geen auto's, iedereen kan zich met vliegende taxi's verplaatsen en zal voor iedere rit maximaal twintig minuten onderweg zijn. Allerlei winkels en benodigdheden zijn op maximaal 5 minuten lopen aanwezig. Ook een kunstmatige maan maakt onderdeel uit van het project.

Saoedi-Arabië beweert dat de stad door alle aanwezige snufjes het hele jaar door de ideale weersomstandigheden kent. Ook zou de natuur ieder moment toegankelijk zijn voor de inwoners.