Ga naar de inhoud
Oorlog met Oekraïne

Sinds mobilisatie 200.000 Russen opgeroepen voor het leger

Russische burgers beginnen hun militaire training na te zijn opgeroepen tijdens de gedeeltelijke mobilisatie. Beeld © Arkady Budnitsky / Anadolu Agency

Sinds de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer dan 200.000 Russen opgeroepen voor het leger. Dat heeft defensieminister Sergej Sjojgoe volgens Russische staatsmedia gezegd. Het is de bedoeling dat in totaal 300.000 mensen worden opgeroepen.

Bij de aankondiging van de mobilisatie twee weken geleden werd gezegd dat reservisten met ervaring zouden worden opgeroepen, maar al snel bleek dat ook mensen zonder ervaring, mensen met gezondheidsproblemen en mensen op leeftijd zich moesten melden.

Mobilisatie
Lees ook:
Mobilisatie Rusland: duizenden ongeschikte mannen naar huis gestuurd

President Vladimir Poetin erkende vorige week dat de eerste Russische mobilisatie sinds de Tweede Wereldoorlog niet geheel vlekkeloos verliep en beloofde dat alle gemaakte fouten worden gecorrigeerd.

Chaotische mobilisatie

Naast een chaotische mobilisatie kampt Rusland ook met reservisten die het leger niet in willen. Mensen proberen te voorkomen dat ze naar Oekraïne worden gestuurd, onder meer door naar het buitenland te vertrekken of zich te verstoppen voor de autoriteiten. De mobilisatie komt op een moment waarop het Russische leger in Oekraïne nederlagen lijdt. Oekraïense troepen zijn al weken bezig met een opmars.

Bekijk ook: 'Hoe lang gaat de oorlog in Oekraïne nog duren?' Zes vragen aan correspondent Olaf Koens

04:20
"Is het gevaarlijk om je werk te doen?" Dit is één van de vragen die door jullie is ingestuurd voor onze correspondent Olaf Koens, die momenteel in Oekraïne aan het werk is. In deze video geeft hij antwoord op een aantal vragen.