Ga naar de inhoud
Opleiding in Polen

'EU-lidstaten gaan 15.000 Oekraïense soldaten trainen in Polen'

Oekraïense burgers krijgen militaire training in het westen van Oekraïne. Beeld © EPA / Mykola Tys

De lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om zo snel mogelijk trainingen te organiseren voor maximaal 15.000 Oekraïense soldaten. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat zich baseert op bronnen bij de EU.

Het Duitse blad schrijft dat Polen volgens dit plan als hoofdkwartier voor de opleiding zal fungeren. Dat land krijgt daarvoor geld van de EU. Sommige delen van de training worden in andere EU-landen uitgevoerd. Volgende week worden de details van het opleidingsprogramma verder uitgewerkt in Brussel, aldus Der Spiegel.

Vechten tegen Russische leger

Duitsland is van plan troepentraining aan te bieden in een gevechtssimulatiecentrum. Ook is ons buurland bereid Oekraïense ingenieurs, medici en andere specialisten op te leiden. Bondskanselier Olaf Scholz had in augustus al aangegeven bereid te zijn om Oekraïense soldaten op te leiden. Denemarken zei destijds toe een door de Britten geleid opleidingsproject voor 130 troepen te steunen.

Groot-Brittannië, dat geen lid meer is van de EU, leidt al langer Oekraïense soldaten op. Half juli begonnen duizenden Oekraïense soldaten aan een korte basistraining in Engeland. Met de kennis die de vrijwilligers er opdoen moeten ze kunnen meevechten tegen het Russische leger.

Bekijk ook: 'Hoe lang gaat de oorlog in Oekraïne nog duren?' Zes vragen aan correspondent Olaf Koens

04:20
Olaf Koens is momenteel in Oekraïne. In deze video geeft hij antwoord op een aantal vragen van kijkers.