Ga naar de inhoud
Groepsreis

Bus met Nederlanders verongelukt in Ecuador: 2 doden, 3 zwaargewonden

De bussen die met elkaar in aanrijding kwamen.

Bij een botsing tussen een touringcar met Nederlandse toeristen en een stadsbus in Ecuador zijn een Nederlandse man en vrouw om het leven gekomen. Drie andere Nederlanders raakten ernstig gewond. Over hoeveel mensen lichte verwondingen opliepen, verschillen de berichten.

Het ongeluk gebeurde zondag op de weg tussen Tena en Baeza, zo'n 200 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Quito. In de bus zaten 21 Nederlanders en een Ecuadoriaan. Zij maakten een groepsreis.

De passagiers zouden volgens de hulpdiensten tussen de 41 en 75 jaar zijn. De overleden personen zijn een vrouw van 74 uit Haarlem en een man van 73 jaar uit Hilversum.

Volgens een woordvoerster van alarmcentrale Eurocross zijn er drie zwaargewonden die nog in het ziekenhuis liggen. Daarnaast zijn er volgens Eurocross vier andere mensen die lichtgewond raakten, zoals een sleutelbeenbreuk, maar het ziekenhuis hebben verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder twaalf gewonden.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onduidelijk. De chauffeur van de touringcar zou de macht over het stuur hebben verloren en uiteindelijk tegen een bus zijn geknald. Volgens een grote nationale krant zouden mensen in de buurt meteen hebben geholpen slachtoffers te bevrijden. Getuigen gaven aan dat ledematen van slachtoffers verspreid over de weg lagen.

Bijstand voor families

Het ministerie laat weten consulaire bijstand te verlenen aan de slachtoffers en hun families in Nederland. Die zijn inmiddels geïnformeerd, meldt Buitenlandse Zaken. Eurocross heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld voor betrokkenen: 071-3641841.

De alarmcentrale zegt te proberen alle leden van het reisgezelschap naar de Ecuadoraanse hoofdstad Quito te krijgen. Voor de gewonden zijn daar grotere ziekenhuizen met betere faciliteiten. Ook stuurt de organisatie eigen verpleegkundigen en hulpverleners naar Tena om daar de gewonden bij te staan. Dit team spreekt zowel Nederlands als Spaans.

Verkeersongelukken zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Ecuador.

Sinds begin dit jaar kwamen daar al bijna 1500 mensen om bij ongelukken. In juli kantelde een bus in een buitenwijk van de hoofdstad Quito, waarbij acht mensen omkwamen en twintig gewond raakten.

Bron: RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore