Ga naar de inhoud
Bestemming onbekend

Protesterende Russische journaliste na vlucht op opsporingslijst

Rechts zie je Marina Ovsyannikova, de vrouw die de studio inrende Beeld © Chanel One/Facebook

De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, die wereldberoemd werd toen ze live op tv protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne, is door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken op een lijst van gezochte personen gezet. Begin augustus kreeg ze huisarrest, maar daaraan is ze volgens haar ex-man ontsnapt, meldt het door de staat gerunde Russia Today. Ovsjannikova zou met haar 11-jarige dochter 'in onbekende richting' zijn gevlucht.

Ovsjannikova protesteerde in maart voor het eerst tegen de oorlog in Oekraïne, enkele weken na de Russische inval in het buurland. Tijdens een nieuwsuitzending van de Russische staatstelevisie stapte ze achter de nieuwlezeres in beeld met een protestbord. 'Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor', stond daarop te lezen.

Na haar actie kreeg zij een boete van 30.000 roebel, omgerekend iets meer dan 500 euro. Zij werd vervolgens vrijgelaten, maar er hing haar wel een celstraf van tien jaar boven het hoofd, omdat het in Rusland verboden is 'valse informatie over het leger' te verspreiden over de oorlog. Frankrijk bood haar asiel aan, maar dat weigerde ze, omdat ze in haar thuisland wilde blijven.

'Poetin is een moordenaar'

In juli werd ze opnieuw gearresteerd, nu omdat ze bij het Kremlin was gezien met een nieuw protestbord, waarop stond: 'Poetin is een moordenaar, zijn soldaten fascisten'. Daarvoor kreeg ze huisarrest opgelegd, dat nog tot 9 oktober doorliep. De journaliste hield daarna in de rechtbank opnieuw een protestbord vast, ditmaal met de tekst 'mogen de dode kinderen je achtervolgen in je dromen'.

Nu blijkt dat de 44-jarige journaliste is gevlucht voor de autoriteiten. In juli was ze ook al even naar het buitenland gevlucht, maar toen besloot ze terug te keren.

Russische
Lees ook:
Russische journaliste die op staatstelevisie demonstreerde, opnieuw opgepakt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore