Ga naar de inhoud
Na annexatie

Waar ligt nieuwe grens van Rusland? Kremlin weet zelf precieze antwoord niet

Poetin zet zijn handtekening tijdens de annexatie-ceremonie. Beeld © ANP

Opmerkelijke uitspraken van Poetins woordvoerder Dimitri Peskov. Hij heeft zijn woordje meestal wel klaar, maar op de vraag waar nu precies de nieuwe grenzen liggen van Rusland, kon hij geen antwoord geven. Na een schijnreferendum annexeerde Rusland vier regio's, maar waar de scheidslijn ligt, lijkt ook het Kremlin niet precies te weten.

Afgelopen vrijdag, op de dag dat in Moskou de annexatie groots werd gevierd, werd door journalisten al gevraagd naar de exacte grenzen. Dat kon Peskov toen niet helemaal helder maken. Voor Donetsk en Loehansk moesten de provinciegrenzen aangehouden worden. Wat betreft Cherson en Zaporizja, daar moest hij op terugkomen.  

Vandaag, op de dag dat ook de het Russisch Lagerhuis instemde met de annexatie, kon Peskov opnieuw geen duidelijkheid verschaffen over welke grenzen nu aangehouden moeten worden.

In overleg

"Wat Cherson en Zaporizja betreft, we zullen in overleg blijven met de mensen die in de regio's wonen", zei hij. Hij ging niet in op welke manier en of daarvoor aparte wetten moeten komen. "Ik heb gezegd wat ik erover kan zeggen," zei Peskov.

Probleem voor Rusland is dat Oekraïense troepen delen van de gebieden in handen heeft. Met de winter in aantocht, zal dat niet snel veranderen.

Sterker nog, Oekraïne heeft de smaak te pakken. Het wil nog snel meer grondgebied heroveren op het Russisch leger voordat het te koud wordt om grote aanvallen uit te voeren.

Lyman in Donetsk heroverd

Afgelopen zaterdag werd Lyman bevrijd. Als verkeersknooppunt een strategisch belangrijke plaats, en een pijnlijke nederlaag voor het Russisch leger. Oekraïense strijdkrachten zien de stad als een springplank voor de herovering van meer plaatsen in de regio Donetsk.

Gisteren werd Torske al bevrijd, dat zo'n 10 kilometer ten oosten van Lyman ligt. Oekraïne heeft zijn oog ook laten vallen op het iets verder op gelegen Lisitsjansk en Severodonetsk. 

Ook in zuiden terreinwinst

Ook in het zuiden worden boekt Oekraïne vooruitgang. Daar proberen Oekraïense soldaten door de Russische verdedigingslinies te breken rond Cherson. Enkele plaatsen zouden zijn bevrijd, maar van de stad zelf zijn ze nog ver weg. President Zelenski heeft de bevrijding van de plaatjes Archanhelske en Myrolyubivka in ieder geval bevestigd.

Het plan is om, net als bij Lyman, de stad te omsingelen, via het oosten, noorden en westen. Ten zuiden van de stad, ligt de rivier Dnjepr. Oekraïne heeft de bruggen naar de stad gebombardeerd waardoor Russische soldaten in de stad moeilijk te bevoorraden zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore