Ga naar de inhoud
Bij escalatie

Oud-generaal: 'VS zal Russische troepen vernietigen als Poetin kernwapen gebruikt'

Oud-generaal Petraeus (foto uit 2011) en het Iskander-raketsysteem van Rusland. Beeld © ANP

Als de Russische president Vladimir Poetin besluit een kernwapen te gebruiken in de oorlog met Oekraïne, dan zal de Verenigde Staten samen met andere NAVO-landen ingrijpen om Russische troepen en hun materiaal te vernietigen. Dat is de verwachting van de Amerikaanse oud-generaal David Petraeus.

Volgens de oud-generaal, ook oud-baas van inlichtingendienst CIA, moet de dreiging van kernwapens serieus genomen worden. De VS heeft Rusland eerder gewaarschuwd dat aan het inzetten van nucleaire wapens 'catastrofale consequenties' zitten.

Op de Amerikaanse tv legde Petraeus uit hoe de reactie van de VS en westerse bondgenoten eruit kan zien. Naast de Russische strijdkrachten, materieel en munitiedepots, zal elk schip in de Zwarte Zee doelwit zijn. Ook benoemde hij specifiek de Krim, dat sinds 2014 door Russen wordt bezet. Op de Krim zit het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot van Rusland.

Petraeus: 'Neem dreiging serieus'  

De Russische mobilisatie loopt rommelig en de Russen verliezen terrein op het slagveld. Uit de speech van vorige week, waarin Poetin de annexatie van vier Oekraïense regio's bekrachtigde, viel op te maken dat hij het Westen als een nog grotere vijand ziet dan Oekraïne zelf. Volgens oud-generaal Petraeus is Poetin wanhopig en aan de verliezende hand.

Niet onbeantwoord blijven

Oekraïne is geen NAVO-land, toch kan de NAVO ingrijpen in het geval Poetin naar een kernwapen grijpt, denkt Petraeus. Dat kan bijvoorbeeld als straling, als gevolg van een kernbom, overwaait naar een NAVO-lidstaat, maar ook als dat niet gebeurt. "Dat het zo afschuwelijk is, dat er een reactie moet komen. Het kan dan niet onbeantwoord blijven."

Hij zegt niet dat het Westen ook met kernwapens moet terugslaan. "Je wilt niet in een nucleaire escalatie terechtkomen. Maar je moet laten zien dat dit op geen enkele manier kan worden geaccepteerd," zei Petraeus in een uitzending van 'This week' van ABC News.

Oekraïners
Lees ook:
Oekraïners heroveren Lyman, dag na 'annexatie' door Russen

Britten: 'Kernwapens hoogst onwaarschijnlijk'

Volgens het Britse ministerie van Defensie is het hoogst onwaarschijnlijk dat Poetin kernwapens in Oekraïne zal gebruiken. De inzet daarvan zou onaanvaardbaar zijn voor de bondgenoten van Moskou. 

De Britse minister van Defensie Wallace zegt dat China en India de Russische president duidelijk hebben gemaakt wat wel en niet acceptabel is. Wel zegt Wallace erbij dat Poetin op dit moment niet rationeel handelt.

Dit viel onze correspondenten op aan de annexatie-speech van Poetin

01:53
In een veertig minuten durende speech vol samenzweringstheorieën en haat tegen het Westen bekrachtigde Vladimir Poetin vanmiddag de annexatie.