Ga naar de inhoud
Aanhoudende kritiek

Draai Britse regering: toch geen belastingverlaging voor rijken

Liz Truss, de premier van Groot-Brittannië Beeld © ANP

De Britse regering maakt een draai en ziet af van het omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Vooral rijke Britten zouden profiteren van de maatregel. Nu de kritiek niet dooft gaat er definitief een streep door.

Ook binnen de Conservatieve partij zelf groeide de weerstand, zegt correspondent Anne Saenen. "De druk van binnenuit nam toe. Het signaal dat rijken minder belasting hoeven te betalen gaat voor veel van haar partijgenoten te ver, nu gezinnen het zo moeilijk hebben."

De nieuwe regering van premier Liz Truss presenteerde vorige maand plannen voor grootschalige belastingverlagingen. Dat leidde tot grote onrust in het land en op de financiële markten. De meest omstreden maatregel was het plan om het belastingtarief van 45 procent voor de allerhoogste inkomens te schrappen.

Rijken
Lees ook:
Rijken nog rijker in Groot-Brittannië, economie en pond in zwaar weer

Premier Truss kon ook bijna niet anders, zegt Saenen. "Ze wist dat de maatregel het niet zou halen, als er over gestemd zou worden in het Lagerhuis. Ze zou meteen een nederlaag hebben geleden."

'We hebben geluisterd'

De Britse minister van Financiën stuurde vanochtend een bericht de wereld in. Daarin maakt hij bekend dat de maatregel geschrapt gaat worden. "We snappen het en we hebben geluisterd", schrijft Kwasi Kwarteng.

Opveren

Op de valutamarkt was de stap meteen te merken. De koers van het Britse pond veerde direct wat op ten opzichte van de dollar. Vorige week bereikte de waarde van het pond nog een historisch dieptepunt en staatsobligaties daalden toen zo snel in waarde dat de Bank of England moest ingrijpen.

Kwarteng benadrukt dat andere maatregelen wel worden doorgezet. Zo moeten huishoudens en bedrijven worden ondersteund met hun energierekening. "De regering zal hier enorme bedragen voor moeten lenen, zegt Saenen "Dat komt bovenop de staatsschuld. Op een gegeven moment zal de belasting dus een keer omhoog moeten." 

Wat is de 'trickle-down-economie'?

Premier Liz Truss en haar minister van Financiën kozen voor een opvallende manier om de Britse economie uit het slop te trekken: het principe van de trickle-down-economie. Daarmee zouden ze vooral de rijken helpen.

Het idee erachter is dat rijke mensen, als ze geld overhouden, dat gaan investeren. Op die manier zou iedereen in de Britse samenleving ervan moeten profiteren.

Onder meer de overdrachtsbelasting op huizen zou worden geschrapt en ook het bonusplafond voor bankiers zou komen te verdwijnen, net als de hoogste belastingschijf van 45 procent voor inkomens boven de anderhalve ton.

Bekijk ook: Kiezen tussen eten of verwarming: helpt Liz Truss de Britten uit de crisis?

02:00