Ga naar de inhoud
Land in rouw

Stadiondrama in Indonesië kostte aan 32 kinderen het leven

Voor het stadion is gisteravond stilgestaan bij de slachtoffers van het drama. Beeld © ANP / Anadolu Agency

De voetbalrellen op Oost-Java hebben dit weekend aan 32 kinderen het leven gekost. De Indonesische regering sluit niet uit dat het aantal kinderslachtoffers nog verder oploopt. De minderjarige slachtoffers waren tussen de 3 en 17 jaar oud.

De voorpagina van de Indonesische krant Koran Tempo is vanochtend volledig zwart, met daarop in rode letters de woorden 'Onze voetbaltragedie' en een lijst met de namen van de dodelijke slachtoffers. In totaal zijn er 125 doden te betreuren, maar dat aantal kan nog oplopen. 

Dit weekend voltrok zich in het Kanjuruhan-stadion in Malang een van de dodelijkste stadionrampen ooit. Nadat Arema FC zaterdag verloor van Persebaya Surabaya, bestormden supporters het veld. De politie greep hard in en gebruikte veel traangas, waarop paniek ontstond.

Escalerende voetbalrellen

Sommige mensen zouden vervolgens zijn gestikt, anderen vertrapt tijdens een vlucht richting de uitgangen. Bekijk hier beelden van de escalerende voetbalrellen:

In beeld: voetbalrellen Indonesië escaleren, fans doodgedrukt

00:50
De situatie escaleerde volledig nadat fans massaal het voetbalveld waren opgekomen, zoals op deze beelden te zien is.

In eerste instantie zeiden de Indonesische autoriteiten dat 174 mensen om het leven kwamen, maar dat werd later bijgesteld naar 125. Er waren gisteren al onbevestigde berichten over overleden kinderen, vandaag hebben de Indonesische autoriteiten laten weten dat onder de overledenen inderdaad 32 kinderen zijn.

Onderzoek naar traangasgebruik

Ook zijn twee agenten omgekomen bij de tragedie.

Amnesty International vroeg Indonesië gisteren een onderzoek in te stellen naar het traangasgebruik van de politie. De FIFA-regelementen verbieden traangas in stadia.

De Indonesische minister van Veiligheid beloofde maandag een onafhankelijk onderzoeksteam samen te zullen stellen om uit te vinden wat er is gebeurd en om te helpen de aanstichters van de rellen te vinden. Ook riep hij de politie op om de verantwoordelijken voor de ongeregeldheden te identificeren en te straffen.

Verder zei hij te hopen dat de politie de eigen 'veiligheidsprocedures' opnieuw tegen het licht zal houden. Maandag worden onder meer de organisatoren en achttien politieagenten verhoord.

Excuses voetbalclub

De voorzitter van Arema FC heeft maandag in een televisietoespraak excuses aangeboden aan de slachtoffers van het drama in het stadion. "Ik, als voorzitter van de Indonesische voetbalclub Arena FC, zal de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de gebeurtenissen. Ik bied mijn diepe verontschuldigingen aan aan de slachtoffers, hun families, alle inwoners van Indonesië en de Liga 1."

Het management van de club heeft aangegeven bereid te zijn om compensatie te bieden aan de slachtoffers en hun families.

Oud-speler
Lees ook:
Oud-speler Valpoort: 'Doodsangsten toen supporters het veld opstormden'