Ga naar de inhoud
Na felle kritiek

Stemming over Britse 'rijken nog rijker'-belastingverlaging uitgesteld

Een protest in Birmingham tegen de plannen van de Britse regering. Beeld © ANP / AFP

Er wordt door het Britse parlement voorlopig nog niet gestemd over het omstreden plan om het belastingtarief voor de allerrijksten te verlagen. De regering wil eerst uit laten rekenen hoe deze belastingverlaging, die de rijken nog rijker maakt, moet worden bekostigd. Er was afgelopen week felle kritiek op het plan.

Sky News en The Telegraph melden op basis van bronnen binnen de regering dat het parlement voorlopig nog niet stemt over de plannen van de kersverse premier Liz Truss. 

Van 45 naar 40 procent belasting

Ruim een week geleden presenteerden Liz Truss en haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, nieuwe begrotingsplannen. Daarin stond onder meer een flinke belastingverlaging voor mensen die omgerekend meer dan 170.000 euro per jaar verdienen. In plaats van 45 procent hoeven zij straks nog maar 40 procent belasting te betalen.

Britse
Lees ook:
Britse premier verdedigt plan om rijken nog rijker te maken

"Het idee daarachter is dat als bedrijven en rijken meer geld overhouden, dat extra geld doorsijpelt naar de rest van de bevolking. Zo houden grote ondernemingen en mensen met topinkomens de economie draaiende. Klinkt misschien logisch, maar in de praktijk pakte dat heel anders uit", legde RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen uit.

Kritiek uit eigen partij

Het plan zorgde ervoor dat de Britse pond in een ongekende koersval raakte. Nooit eerder was de munt zo weinig waard ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook werd er overal in het land geprotesteerd, was de linkse oppositie fel tegen en uitte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opvallend harde kritiek.

Inmiddels hebben zelfs vooraanstaande leden van de Conservatieve partij van Truss openlijk kritiek geuit op het plan.

Nog niet uitgerekend

Volgens de Britse media zal het parlement nu niet worden gevraagd de maatregel goed te keuren voordat Kwarteng op 23 november heeft uitgelegd hoe hij en Truss de maatregel willen bekostigen.

Eerder zei Truss dat er vanwege de haast om de economie op gang te helpen nog niet was uitgerekend hoe de belastingverlaging zou worden betaald. 

Britse
Lees ook:
Britse premier Liz Truss lijkt controle kwijt, wat ging er mis?