Ga naar de inhoud
Huis dreef weg

Huiveringwekkende timelapse: dit is de verwoestende kracht van een orkaan

Nu orkaan Ian sinds vandaag officieel officieel is uitgeraasd, wordt meer en meer duidelijk over de vernietigende kracht, waarmee Ian aan de zuidkust van Florida toesloeg. Maar hoe indrukwekkend de cijfers (80 doden, miljarden dollars schade) ook zijn: beelden zeggen soms meer.

Stormchaser Max Olson was al in de kustplaats Fort Myers, voordat het echt losging daar en hing een camera op in een straat aan het strand. De camera doorstond de storm en bleef al die tijd draaien. Olson bracht de beelden van enkele uren terug tot deze huiveringwekkende timelapse: 

In het begin is al duidelijk te zien dat het stevig tekeer gaat, maar er rijdt nog een auto over de weg en het lijkt nog mee te vallen. Dan komt het water de straat binnen. 

Deur gaat even open

Te zien is dat de deur van het huis midden in beeld even opengaat. De bewoner lijkt even te kijken hoe erg het is, en gaat weer naar binnen. Aan het einde van de video - enkele uren later - bestaat het huis niet meer.

Stormchaser Olson weet te melden dat de bewoners van het huis, én hun twee honden, het allemaal hebben overleefd. Ze hebben het huis pas verlaten op het moment dat het letterlijk wegdreef. 

Hun huis was niet het enige gebouw in Fort Myers dat de storm niet doorstond. Wij gingen kijken in de stad toen het water gezakt was:

'Ik ben alles kwijt, het is te erg': inwoners Fort Myers dakloos na orkaan

01:56
Orkaan Ian heeft een enorme ravage achtergelaten in Florida.

Ian was een orkaan van categorie 4, de op één na hoogste categorie. De orkaan maakte minstens 80 dodelijke slachtoffers, bijna allemaal in de Amerikaanse staat Florida, waar Ian bij Fort Myers aan land kwam. Hoeveel mensen er gewond zijn geraakt en hoe hoog de schade precies is, is niet bekend. 

Orkaan
Lees ook:
Orkaan Ian is nu nog slechts een storm, maar laat tientallen doden achter