Ga naar de inhoud
Begin vierdaags partijcongres

Britse premier verdedigt plan om rijken nog rijker te maken

Buiten wordt er gedemonstreerd door een menigte. Beeld © ANP

De Britse premier Liz Truss blijft haar omstreden begrotingsplannen verdedigen, ondanks de paniek die daardoor is ontstaan op de Britse financiële markt. Dat zei ze voorafgaand het begin van een belangrijk vierdaags partijcongres.

Vandaag begint van het vierdaagse congres van de Conservatieve partij dat belangrijk zal zijn voor het behoud van stabiliteit in de partij. Voorafgaand maakte premier Truss tijdens een tv-interview met de BBC duidelijk nog steeds achter haar omstreden begroting te staan.

IMF
Lees ook:
IMF slaat alarm om belastingplan Britse regering: 'Vergroot ongelijkheid'

Ruim een week geleden kondigde Truss en de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng nieuwe belastingplannen aan om de economie een opkikker te geven. Een van de maatregelen is een forse belastingverlaging voor de hoogste inkomens.  

Veel kritiek

Daarop kwam veel kritiek, ook vanuit haar eigen partij. ''Truss zal tijdens dit congres haar partijgenoten moeten overtuigen van haar gelijk’’, zegt correspondent Anne Saenen. ''Dat zal een grote uitdaging worden.''

De minister-president zei vandaag tegen de BBC het volste vertrouwen te hebben in haar plan. "Ik sta achter het pakket dat we hebben aangekondigd, en achter het feit dat we dit snel hebben aangekondigd, omdat we tot actie moesten overgaan, maar ik erken dat we al een betere basis hadden moeten leggen.'' Daarbij doelt ze op het duidelijker communiceren van de nieuwe plannen.

Britse
Lees ook:
Britse premier Liz Truss lijkt controle kwijt, wat ging er mis?

Anne Saenen: ''Duidelijk is geworden dat ze dat vrijwel op eigen houtje heeft besloten, dus zonder haar kabinet in te lichten. In tijden van een economische crisis, wordt dat gezien als een verkeerd signaal.''

De rijken rijker maken

Net als veel andere landen in Europa kampt Groot-Brittannië met hoge inflatiecijfers.Truss wil inzetten op een 'tricke-down-economie'. Het idee daarvan is dat wanneer de rijken nog rijker worden, dat uiteindelijk ook naar de rest van de samenleving doorsijpelt. Maar de belastingmaatregelen hebben tot een abrupte val van de koers van het pond geleid, en onrust in het hele land.    

Rijken
Lees ook:
Rijken nog rijker in Groot-Brittannië, economie en pond in zwaar weer

Het heeft de nieuwe premier niet bepaald populair gemaakt. Het hoogtepunt van het congres is komende woensdag, wanneer Truss het partijcongres met een speech afsluit. Of ze haar achterban uiteindelijk kan overtuigen, is dus nog de vraag, maar één ding werkt in haar voordeel: ''De conservatieven zullen absoluut niet het signaal willen afgeven dat hun partij tot op het bot verdeeld is'', zegt Saenen.

''Vervroegde verkiezingen en opnieuw een leiderschapsrace, daar zit niemand op te wachten. Ze zullen haar op andere gedachten willen brengen, maar wel aan haar willen blijven vasthouden.''