Ga naar de inhoud
Huis, waardepapieren en cash

Nederlandse vrouw schenkt miljoenen aan Brugge 'uit liefde voor de stad'

Brugge. Beeld © Andy Smulders.

Het Belgische Brugge staat bekend als een van de mooiste steden ter wereld. Een 80-jarige Nederlandse inwoner van de stad vond dat klaarblijkelijk ook. De vrouw overleed onlangs en liet de stad een erfenis van bijna 5 miljoen euro na.

Pittoreske bruggetjes, prachtige hofjes en kleine straatjes. De stad in West-Vlaanderen is niet voor niets een UNESCO-werelderfgoed. De historische binnenstad trekt veel toeristen en heeft de harten van velen gestolen. 

De gulle donor had datzelfde gevoel. Ze schonk de miljoenen volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws 'omdat ze zo van de stad houdt'. De identiteit van de vrouw is niet bekendgemaakt, maar haar familie zou actief zijn geweest in de industrie en de delfstoffen. Ze zou acht jaar geleden van Zwitserland naar Brugge zijn verhuisd.

Samen
Lees ook:
Samen overleden op huwelijksreis, maar nabestaanden bruidegom krijgen volledige erfenis

De vrouw liet Brugge in haar testament 3,3 miljoen euro na, een huis ter waarde van 700.000 euro en 945.000 aan waardepapieren.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge, is blij verrast met de erfenis. "Als stad krijgen we nog weleens schenkingen na overlijdens", zegt hij tegen het Belgische VRT.

Hoge energierekening

"Maar meestal gaat dat om kleinere bedragen of bepaalde goederen. Zo kregen we onlangs een schilderijtje met een afbeelding van Brugge. Maar een schenking van dit formaat heb ik nog nooit meegemaakt."

Volgens de burgemeester heeft de vrouw in haar testament niets gezegd over de bestemming van het geld. Mogelijk wordt het ingezet om de hoge energiekosten van bijvoorbeeld musea en sportzalen te drukken.

Bekijk ook: Hilly wijst erfenis af: 'Ik ben nog niet klaar met dit gedoe'

03:51