Ga naar de inhoud
Na explosies

Nord Stream 2 lekt geen gas meer, druk pijplijn gestabiliseerd

Het gas borrelt de zee in. Beeld © AFP

Het lijkt erop dat er geen gas meer lekt uit de Nord Stream 2-pijplijn in de Baltische zee. Dat zegt het Deense energieagentschap. De pijplijn raakte zwaar beschadigd door explosies, waarschijnlijk als gevolg van sabotage.

Volgens het agentschap is de druk in de pijplijn gestabiliseerd. "Dat betekent dat het lekken is gestopt."

Nord Stream 1 en 2, die lopen van Rusland naar Duitsland, raakten zwaar beschadigd na verschillende explosies. Het gaat vrijwel zeker om sabotage. Op zeker vier plekken lekt methaan de zee in:

In beeld: borrelende zee na gaslekken Nord Stream-leidingen

01:31

Of de leidingen kunnen worden gerepareerd, is afhankelijk van hoe ze eraan toe zijn. Zout water is funest voor het materiaal. "Hoe langer je wacht met repareren, hoe moeilijker het wordt", zei energie-expert Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) eerder tegen RTL Nieuws.

"Als je de leiding wilt maken, dan zou je daar gelijk mee moeten beginnen. En dan niet met Russische bedrijven, maar met grote Westerse bedrijven, die kunnen dat veel beter. Maar bij de huidige sancties tegen Rusland lijkt mij dat geen optie."

Om Nord Stream 1 en 2 zo te beschadigen, waren zeker honderden kilo's explosieven nodig. Wie achter de sabotage zit, is niet bekend. Veel vingers wijzen naar Rusland, maar president Poetin ontkent alle beschuldigingen.

1200 kilometer, 26 miljoen huishoudens

De Nord Stream-leidingen lopen direct van Rusland naar Duitsland, en zouden zo'n 26 miljoen huishoudens van gas kunnen voorzien. Nord Stream 1 stroomt al sinds 2011, Nord Stream 2 zou dit jaar openen.

Vlak voordat Rusland Oekraïne in februari binnenviel, besloot Duitsland de opening van Nord Stream 2 uit te stellen. Sinds deze zomer ligt ook Nord Stream 1 stil. In beide leidingen zat nog wel gas, om te zorgen voor genoeg druk op de leidingen.

Gevolgen
Lees ook:
Gevolgen lekkende Nord Stream voor milieu niet te overzien

De vier lekken zorgen voor een milieuschade die niet is te overzien. Verreweg het grootste gedeelte van wat uit de leidingen ontsnapt, bestaat uit methaan. Dat is na CO2 het belangrijkste broeikasgas. Reuters vergelijkt de milieuschade met 'de jaarlijkse uitstoot van een middelgrote stad, zoals Havana, Helsinki of Dayton (Ohio)'. 

Bekijk ook: Nord Stream repareren? Dit bedrijf wacht op een belletje

01:24