Ga naar de inhoud
Strategische plek

Oekraïners heroveren Lyman, dag na 'annexatie' door Russen

Oekraïense soldaten in de buurt van Lyman. Beeld © AFP

Een dag na de ceremonie in Moskou waarbij Poetin de inlijving van vier Oekraïense regio's vierde, moet het Russische leger een nederlaag toegeven. De strategisch gelegen stad Lyman is terugveroverd door de Oekraïners.

Lyman ligt in Donetsk, één van de vier regio's die Rusland zich gisteren toe-eigende. Dit gebeurde na een door Poetin uitgeschreven referendum waarin inwoners van Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja konden aangeven of ze bij Rusland wilden horen of niet. De uitslag van het referendum stond al vast.

Lyman werd al dagen vrijwel omsingeld vanuit het noorden, westen en zuiden door Oekraïense troepen. Die gaven vandaag aan de plaats te zijn binnengetrokken. Het Russische ministerie van Defensie heeft erkend dat militairen zich hebben teruggetrokken uit het gebied.

Russisch bolwerk

Lyman viel na gevechten op 27 mei in handen van de Russen en pro-Russische milities. Het werd hun bolwerk in de streek. En het verlies, zo kort na de annexatieplechtigheid in Moskou, is niet alleen een psychologische tik voor de Russen.

Het verkeersknooppunt Lyman is strategisch belangrijk, omdat het voor de Oekraïense strijdkrachten een springplank zou kunnen zijn voor de herovering van meer plaatsen in de Donetsk-regio, zoals het 40 kilometer verderop gelegen Lisitsjansk en Severodonetsk.

Directeur
Lees ook:
Directeur kerncentrale Zaporizja opgepakt door Russen, zegt bedrijf achter centrale

Protesten

De afgelopen dagen zijn gewone Russen de straat opgegaan uit protest tegen de mobilisatie. Maar ook politici protesteren. En dat protest is gericht tegen president Poetin.

Meer dan 70 raadsleden uit verschillende plaatsen waaronder Moskou hebben in een petitie laten weten dat ze willen dat hij opstapt. Niet eerder spraken Russische vertegenwoordigers zich zo openlijk uit.

Bekijk ook: 'Tekst vol complottheorieën': dit viel op aan speech Poetin

01:53