Ga naar de inhoud
24 miljoen huishoudens

Britten kunnen zich in de winter verwarmen in openbare gebouwen

De wijk Kensington in Londen. Beeld © ANP

Britten die geen geld hebben om thuis de verwarming aan te zetten, kunnen deze winter in openbare ruimtes opwarmen. Verspreid over heel Groot-Brittannië hebben maatschappelijke organisaties, gemeenschapshuizen, voedselbanken, sportclubs en enkele brandweerkazernes al hun hulp aangeboden.

De bevolking van Groot-Brittannië zucht, net als die in Nederland, onder torenhoge energieprijzen, sterk gestegen huishoudkosten en recordinflatie. De vrees is dat niet alleen lagere inkomensgroepen, maar ook de middeninkomens in de kou komen te zitten. Volgens Sky News gaat het naar schatting om 24 miljoen huishoudens.

'Maatregelen onvoldoende'

De regering van de nieuwe Britse premier Liz Truss heeft al ingegrepen, door kwetsbare groepen financiële steun toe te zeggen. Dit zou de gevolgen van de stijgende energierekeningen voor huishoudens vanaf vandaag moeten beperken.

Rijken
Lees ook:
Rijken nog rijker in Groot-Brittannië, economie en pond in zwaar weer

Er wordt ernstig getwijfeld of die maatregel afdoende is. Voor veel Britse gezinnen is de overheidshulp niet genoeg om de gestegen uitgaven te compenseren, zegt de Britse liefdadigheidsorganisatie Citizens Advice (CA).

Internet afsluiten

De 7000 medewerkers van deze organisatie doen volgens de leiding hun best om iedereen te helpen. Maar een deel van de vrijwilligers in het noordoosten van Engeland heeft al moeite om überhaupt zelf het hoofd boven water te houden. Een deel moet thuis de internetverbinding laten afsluiten om geld te besparen. Om die reden kunnen ze ook hun vrijwilligerswerk niet voortzetten.