Nicaragua verbreekt alle diplomatieke banden met ons land, werd vanochtend bekend. Het land beschuldigt Nederland van 'neokoloniaal gedrag'. Volgens Latijns-Amerikadeskundige Julienne Weegels probeert de president er vooral in eigen land mee te scoren.
In een verklaring beschuldigt Nicaragua 'het Koninkrijk der Nederlanden' ervan zich 'herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal' te hebben opgesteld.
Bovendien zou de Nederlandse ambassadeur in het gebied 'de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is'. Eerder werd de EU-ambassadeur al weggestuurd en ook de VS is niet welkom.

Julienne Weegels is assistent-professor Latin America Studies op de Universiteit van Amsterdam. Ze is verbaasd dat de ambassadeur überhaupt nog welkom was in het land, want Nicaragua is boos over de Nederlandse opstelling over mensenrechten.
Ons land zette de financiering van een ziekenhuis in 2018 'on hold', vanwege de verslechterde situatie op gebied van democratie en mensenrechten. De bouw is om die reden nu definitief gestaakt.
'Buitenproportionele manier'
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het 'te betreuren dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten.'
Volgens Weegels is president Daniel Ortega, onder het mom van soevereiniteit, bezig om 'te bouwen aan een gezamenlijke, externe vijand'.
Handel met Nederland
"Hij doet dat om zijn eigen macht en repressie te rechtvaardigen. Hij gaat vooral voor eigen gewin. De familie van Ortega heeft het al lang voor het zeggen in het land en heeft zichzelf verrijkt."

Het opzeggen van de diplomatieke banden zal voor Nederland niet direct enorme gevolgen hebben. Nicaragua staat op nummer 164 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is dat vergelijkbaar met landen als Liechtenstein, Kirgizië, Nepal.
Andersom kunnen er wel gevolgen zijn, denkt Weegels. Als de ambassade uit Nederland verdwijnt, kan dat van invloed zijn op zaken bij het Internationaal Gerechtshof, van de Verenigde Naties in Den Haag.
Eerder speelde de Nicaraguaanse ambassadeur in Nederland een belangrijke rol bij een zaak over een grensconflict met Colombia. Als de ambassadeur zou vertrekken, verliest Nicaragua daarmee ook een voor het land belangrijke diplomaat.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.