Ga naar de inhoud
'Bemoeizuchtig en neokoloniaal'

Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland vanwege 'neokolonialisme'

President Daniel Ortega van Nicaragua. Beeld © ANP

Nicaragua verbreekt per direct de diplomatieke banden met Nederland. Dat blijkt uit een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuid-Amerikaanse land. Het nieuws is ook via de tv-zender Viva Nicaragua naar buiten gebracht.

In de verklaring beschuldigt het land 'het Koninkrijk der Nederlanden' ervan zich 'herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal' te hebben opgesteld.

Geld voor ziekenhuis

De aanleiding voor de stap zou een bezoek zijn van de Nederlandse ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne, die werkt vanuit Costa Rica. Zij zou 'de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is', zei president Daniel Ortega. Hij verwees ook naar de beslissing van Nederland in 2018 om geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis in de stad Bilwi.

Volgens Ortega heeft Nederland 'Nicaraguaanse families beledigd en blijft ze die beledigen, met bedreigingen en opschorting van werken voor het algemeen welzijn, zoals ziekenhuizen voor inheemse mensen en mensen van Afrikaanse afkomst'.

Nicaragua:
Lees ook:
Nicaragua: van niets aan de hand tot dood en verderf in drie dagen

De verklaring vervolgt: "Het aanhoudende offensief van de vertegenwoordiging van deze neokoloniale en pro-imperialistische (Nederlandse, red.) regering dwingt ons deze maatregel te nemen, die we zullen verdedigen met eer en waardigheid."

Dictator van paria-staat

Ortega (76) voert een autoritair bewind. Protesten worden met harde hand neergeslagen. Hij werd in november 2021 herkozen als president, maar van vrije verkiezingen is in het land geen sprake. In aanloop naar de laatste stembusgang werden zeven andere kandidaten voor het presidentschap gearresteerd onder vage beschuldigingen. Ook wordt kritische journalisten het werken onmogelijk gemaakt.

Gisteren werd eveneens bekend dat de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Hugo Rodriguez het land niet in mag. De regering in Managua weigert hem de toegang vanwege eerdere uitlatingen over Nicaragua. Zo noemt Rodriguez Nicaragua een 'paria-staat' in de regio en noemt hij Ortega een dictator.

Al
Lees ook:
Al meer dan 350 doden door neerslaan protesten Nicaragua

Nederland: 'Buitensporige reactie'

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het 'te betreuren dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten.'

De aanleiding is het besluit van ons land om de financiering van een ziekenhuis te beëindigen. "Vooraf had Nederland verschillende malen aangegeven dat zo'n besluit zou kunnen volgen, als de situatie niet zou verbeteren. Nederland overlegt met de EU partners hoe we op deze zet van Nicaragua zullen reageren."