Ga naar de inhoud
Flink afgezwakt

Orkaan Ian is nu nog slechts een storm, maar laat tientallen doden achter

Een inwoner van Florida loopt met een vuilniszak vol spullen door het water. Beeld © AFP

Het dodental door orkaan Ian in Florida is opgelopen naar ten minste 27. De storm heeft zich inmiddels verplaatst naar North Carolina, maar is wel flink in kracht afgenomen.

Het exacte dodental is onduidelijk. Officieel zijn het er 'ten minste 27'. Nieuwszender CNN komt op 42, op basis van cijfers van lagere overheden. Duidelijk is dat de storm Florida keihard getroffen heeft. Huizen zijn van de aardbodem geveegd, zoals hier in Fort Meyers:

'Ik ben alles kwijt, het is te erg': inwoners Fort Myers dakloos na orkaan

01:56
"Ik ben alles kwijt, het is te erg", zegt deze inwoner van Florida.

Ian kwam in de zuidelijke staat aan land als een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste.

Veel van de doden kwamen om door verdrinking, onder wie een 68-jarige vrouw die door het water mee de oceaan opgetrokken werd en een 67-jarige man die verdronk in zijn eigen huis.

Grootschalige stroomstoringen

Ook de wijdverspreide stroomstoringen hebben hun tol geëist: een echtpaar van 80 en 94 jaar oud overleed toen hun zuurstofmachine het begaf tijdens een storing. Volgens de website poweroutages.us zitten in Florida nog altijd 1,3 miljoen huishoudens zonder stroom.

Dat is ook het geval in de staten waar de storm nu overtrekt, South Carolina (83.000) en North Carolina (378.000). Onduidelijk is of al die stroomstoringen aan Ian kunnen worden toegeschreven.

Wegen,
Lees ook:
Wegen, huizen, auto's, orkaan Ian maakte alles in Florida kapot

Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina beperkter dan in Florida. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd.

In Georgetown, niet ver van waar Ian aan land kwam, werd een houten pier de zee in geblazen. Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er hier geen slachtoffers gevallen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.