Ga naar de inhoud
Onderzoek Britse justitie

Berichten Instagram en Pinterest hadden 'aanzienlijke invloed' op dood Molly (14)

Molly Russell, kort voor ze november 2017 om het leven kwam. Beeld © ANP

Berichten op sociale media hebben een 'aanzienlijke invloed' gehad op de dood van de 14-jarige Molly Russell. Het Britse meisje leed aan depressie en overleed in 2017 nadat ze in de laatste maanden van haar leven op internet veel berichten had gelezen over angst, depressie, zelfverwonding en zelfmoord.

De gerechtelijk lijkschouwer in Londen heeft vandaag geoordeeld dat de 'negatieve effecten van onlineberichten' bij haar dood een rol van betekenis hebben gespeeld. Hij concludeert dat na een onderzoek dat met name was gericht op haar gebruik van Instagram en Pinterest. 

Molly's vader Ian Russell, die sinds haar dood actievoert tegen de manier waarop sociale media omgaan met leeftijdsgrenzen, zei vorige week dat zijn dochter daarbij verzeild was geraakt in het 'getto van de onlinewereld'.

'Niet aan te ontsnappen'

Hij was geschokt toen hij na haar dood zag met welke berichten ze was geconfronteerd. "Als je daar eenmaal aan bent overgeleverd, zorgt het algoritme ervoor dat je er niet aan kunt ontsnappen en steeds meer van dit soort content te zien krijgt."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

De berichten die ze onder ogen kreeg, zijn ongeschikt voor 14-jarigen, stelt de lijkschouwer, Andrew Walker. "Molly leed al aan een depressieve aandoening en was door haar leeftijd kwetsbaar. Het ligt voor de hand dat ze negatief werd beïnvloed door het materiaal dat ze te zien kreeg en dat het aanzienlijk heeft bijgedragen aan haar dood."

Duizenden posts, honderden plaatjes

In het laatste halfjaar van haar leven kreeg Molly op Instagram ruim 16.000 posts onder ogen, schrijft de Britse krant The Guardian. Daarvan gingen er 2100 over zelfmoord, zelfverwonding en depressie. Op Pinterest had ze een prikbord gemaakt met 469 plaatjes die verband hielden met dezelfde onderwerpen.

In zijn conclusie schrijft Walker dat Molly om het leven is gekomen doordat ze zichzelf had verwond 'terwijl ze leed aan depressie én aan de negatieve gevolgen van materiaal online'.

'Sociale
Lees ook:
'Sociale media moeten like-functie uitzetten voor pubers'

Meta, het moederbedrijf van Instagram, heeft intussen toegegeven dat Molly berichten onder ogen had gekregen die in strijd zijn met de regels. Een woordvoerder van Pinterest erkent dat zijn platform 'onveilig' was in de periode voorafgaand aan Molly's overlijden. Beide bedrijven hebben hun verontschuldigingen aangeboden.

'Er is altijd hoop'

Molly's vader greep de afgelopen weken aan om tieners een hart onder de riem te steken. "Hoe duister alles soms ook lijkt, er is altijd hoop. En als je worstelt, ga praten met iemand die je vertrouwt, of met één van die fantastische hulporganisaties, in plaats van online berichten op te zoeken die schadelijk kunnen zijn. Hou je sterk, doe wat je kunt voor een lang leven."

'Instagram
Lees ook:
'Instagram slecht voor tieners' volgens intern rapport Facebook