Ga naar de inhoud
Annexatie

'Feestje' in Moskou, maar aan het front gaat het voor Rusland steeds slechter

Op het Rode Plein in Moskou is het podium al opgebouwd. Beeld © EPA / Sergei Ilnitsky

Overspeelt de Russische president Vladimir Poetin zijn hand met de annexatie van Oekraïens grondgebied? Volgens defensiedeskundige Peter Wijninga heeft hij dat eigenlijk in februari al gedaan met de inval van Oekraïne, maar wordt het nu wel heel duidelijk. "Het gaat steeds slechter, de bevolking komt meer in opstand en ook in eigen kring is er meer kritiek op Poetin."

Hoewel de feestelijke ceremonie in Moskou vanmiddag anders moet doen vermoeden, staat Rusland er slecht voor in Oekraïne, zegt Wijninga van het Haags Centrum van Strategische Studies. "De Russische troepen worden steeds verder teruggedrongen in Donetsk en in Cherson kunnen ze geen kant op, omdat ze de rivier niet kunnen oversteken. De bruggen zijn daar opgeblazen door Oekraïne."

Oekraïne omsingelt Lyman

Ook rond de stad Lyman, die als belangrijk spoorknooppunt geldt, verliest Rusland terrein in rap tempo. Volgens de pro-Russische separatistenleider Denis Poesjilin is Lyman 'gedeeltelijk omcirkeld' omcirkeld door Oekraïense strijdkrachten. Hij spreekt van een zorgelijke situatie.

Militaire experts denken dat de stad vandaag of morgen nog bevrijd zou kunnen worden door de Oekraïners. Door de bijna volledige omcirkeling kunnen de Russische troepen die nog in Lyman zitten al niet meer bevoorraad worden.

Correspondent Olaf Koens over de annexatie van de regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja:

Rusland annexeert 4 gebieden: 'Wat Oekraïne betreft verandert er niks'

00:27
Een ongekende stap, die de rest van de wereld ook niet accepteert.

De mobilisatie van Russische mannen voor het leger, zal de oorlog voor Rusland niet redden, denkt Wijninga. Veel mannen hebben helemaal geen zin om te strijden in de oorlog. "De mobilisatie verloopt bijzonder chaotisch en het is de vraag of die slecht getrainde soldaten nou echt een verschil gaan maken. Ze lopen de kans om kanonnenvoer te worden voor het Oekraïense leger. Dat zou de chaos aan Russische kant eerder nog groter maken."

"In mijn optiek overspeelt Poetin met deze oorlog zijn hand", zegt Wijninga. "Het gaat steeds slechter, de bevolking komt meer in opstand en ook in eigen kring is er meer kritiek. Voor Poetin is deze annexatie een vlucht naar voren. Zijn show vanmiddag zal uitstralen dat het goed gaat, maar bijna niemand in de wereld zal het gebied erkennen als Russisch. Ik krijg steeds meer het gevoel dat het voor Poetin niet goed zal aflopen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Wat gebeurt er vanmiddag?

Tijdens het 'feestje' om 14.00 uur Nederlandse tijd zal Poetin de regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja uitroepen tot Russisch grondgebied. Het is nog afwachten wat hij er verder voor conclusies aan verbindt.

Volgens de officiële uitslagen van de referenda heeft 98 procent van de stemmers in Loehansk voor toetreding gestemd. In Cherson stemde 87 procent voor en in Zaporizja ruim 93 procent. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent.

Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond.